Pobudo za ustanovitev Pozitivne Slovenije je 10. oktobra 2011 ljubljanskemu županu in prvemu predsedniku Zoranu Jankoviću podala skupina 26 državljanov, med katerimi so bili pomembni predstavniki s političnega, gospodarskega in civilnodružbenega področja. Stranka je bila ustanovljena 22. oktobra 2011, ko so se na ustanovnem kongresu zbrali idejni vodje in podporniki. 339 članov je sprejelo statut in program, imenovani so bili tudi ključni organi stranke.

Na predčasnih volitvah v Državni zbor RS, 4. decembra 2011, je Pozitivna Slovenija dobila 28,5 odstotka glasov in postala najmočnejša parlamentarna stranka. Zaradi tesnega izida volitev in dogovora sredinskih in desnosredinskih strank je mandatarstvo prevzela Slovenska demokratska stranka, Pozitivna Slovenija pa je postala vodilen del konstruktivne opozicije.

Zaradi poročila KPK iz leta 2013, ki je predsednika Pozitivne Slovenije brez dokazov in neresnično obremenilo suma korupcisjkega tveganja, je Zoran Janković svojo predsedniško funkcijo na kongresu začasno zamrznil. Na mesto predsedujoče Pozitivni Sloveniji je stopila mag. Alenka Bratušek, ki je po politično krizi in razpadu vlade Janeza Janše postala mandatarka.

Vrhovno sodišče je julija 2015 v sodbi od Komisije za preprečevanje korupcije zahtevalo odpravo nezakonitega  in protiustavnega poročila.

Na volilnem kongresu Pozitivne Slovenije, 25. aprila 2014, je bil Zoran Janković ponovno izvoljen za predsednika stranke.