zg
Zgodovina
Pobudo za ustanovitev Pozitivne Slovenije je 10. oktobra 2011 ljubljanskemu županu in prvemu predsedniku Zoranu Jankoviću podala skupina 26 državljanov, med katerimi so bili pomembni predstavniki s političnega, gospodarskega in civilnodružbenega področja. Stranka je bila ustanovljena 22. oktobra 2011, ko so se na ustanovnem kongresu zbrali idejni vodje in podporniki. 339 članov je sprejelo statut in program, imenovani so bili tudi ključni organi stranke.

Zoran Janković
Zoran Janković
predsednik PS in župan Ljubljane
Na predčasnih volitvah v Državni zbor RS, 4. decembra 2011, je Pozitivna Slovenija dobila 28,5 odstotka glasov in postala najmočnejša parlamentarna stranka. Zaradi tesnega izida volitev in dogovora sredinskih in desnosredinskih strank je mandatarstvo prevzela Slovenska demokratska stranka, Pozitivna Slovenija pa je postala vodilen del konstruktivne opozicije.

 

 

8. januarja 2013 je Komisija za preprečevanje korupcije izdala poročilo, v katerem je Zorana Jankovića obremenila suma korupcijskega tveganja. Kljub temu, da je pri predsedniku Pozitivne Slovenije šlo zgolj za presumpcijo in ne za ugotovitev stanja, je predsednik svojo funkcijo na kongresu zamrznil. Na mesto predsedujoče Pozitivni Sloveniji je stopila mag. Alenka Bratušek, ki je po politični krizi in razpadu vlade Janeza Janše postala tudi prva mandatarka v slovenski zgodovini.

 

20. marca 2014 je minilo leto dni, odkar je nova vlada pod vodstvom mag. Alenke Bratušek začela z delom. Razmere so se s sestavo nove koalicije umirile, politični prostor se je stabiliziral, stranka pa je skupaj s koalicijskimi partnerji uspela stabilizirati gospodarske razmere brez posredovanja trojke.

 

Na kongresu Pozitivne Slovenije, 25. aprila 2014, je bil Zoran Janković ponovno izvoljen za predsednika stranke.

Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je