Zdravo gospodarstvo za pošten izhod iz krize

Prvak PS Zoran Janković je včeraj na okrogli mizi v Velenju z gospodarstveniki in občani spregovoril o trenutnem stanju v državi. »V predvolilnem bodo vsi obljubljali blaginjo, nova delovna mesta in gospodarsko rast. Sam trdim, da so vsi imeli priložnost, da pokažejo kaj znajo, pa niso,« je v nagovoru povedal Janković.

Rdeča nit okrogle mize je bilo gospodarstvo. »Na zadnjem televizijskem soočenju sem bil izjemno razočaran. Zaskrbljujoče je, da dva ministra sedanje vlade nista vedela, koliko je Slovenija zadolžena,« je povedal predsednik PS, ki je na povabilo vodje poslanske skupine PS Jožefa Kavtičnika in Aleksandra Arsekića iz kabineta gospodarskega ministra, včeraj, le dan po vložitvi kandidatnih listin, obiskal Velenje.

»Moramo imeti zdravo gospodarstvo,« je nadaljeval Janković. » Spomnite se, kaj se je dogajalo v Gorenju, ko so bile napovedi o stavkah in odpuščanjih. Spomnite se, kaj se dogaja v rudniku, ki ga zapirajo. Edina stvar, ki je ne bi želel povedati delavcem je to, da nas čaka stečaj Mercatorja. Tega ne bi preživel.«

Zavzema se za odpravo birokratskih ovir. »Naš izvozni del je dober in je preizkušen na svetovni trgovski sceni. Birokracijo pa je potrebno čim prej spremeniti. Ne more neko podjetje čakati 3-5 let, da dobi novo tovarno ali novo halo. Zato bo prišlo do sprememb, ukinjeni bodo nekateri direktorati, nekatere agencije in pisalo bo, da morajo v 30 dneh dati soglasje. Tem 70 % izvoznikom je potrebno reči samo »hvala« in jim omogočiti delo naprej,« je prepričan predsednik PS.

Dotaknil se je tudi državnih investicij, ki so v zadnjih letih upadle. Vprašal je, katera od naštetih investicij (2. tir železnice, 3. razvojna os, 3a razvojna os, hidroelektrarne) je bila dejanska izvedena. Obljubil je začetek gradnje 2. tira železnice v 9 mesecih, 3. razvojno os pa v 11 mesecih po nastopu nove vlade, v nasprotnem primeru bo sam odstopil.