predsednik Pozitivnih Seniorjev in predsednik Sveta PS

Rojen leta 1938 je po poreklu Primorec, po rojstvu Mariborčan, od leta 1941 pa Ljubljančan. Je maturant Klasične gimnazije v Ljubljani (1956) in univerzitetni diplomirani pravnik (Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani, 1962).

Oktobra 1957 se je zaposlil na Radiu Ljubljana, nato je delal kot časnikar pri tedniku Mladina in Tedenski tribuni kot poročevalec o dekolonizaciji iz Vzhodne Afrike (Tanganjika, Kenija, Uganda), za tem pa s presledki osemnajst let kot dopisnik Dela in RTV iz Sovjetske zveze (Moskva), Italije (Rim), Avstrije (Dunaj in Celovec) ter ZRN (Bonn). Vmes je bil glavni urednik Ilustriranega tednika Dela in nato še glavni urednik blagopokojnega dnevnika Republika. V devetdesetih letih je bil dva mandata predsednik Društva novinarjev Slovenije. V obdobju, ko je Slovenija že imela veleposlaništvo v Tokiu, japonska stran pa se ni odzvala recipročno, je bil od 1996 do 2004 tudi vodja ljubljanskega povezovalnega urada japonskega veleposlaništva s sedežem na Dunaju.

Bil je član Programskega sveta RTVS, ki ga je predčasno razpustil spremenjeni Janšev zakon o RTVS, in član Nadzornega sveta RTVS, ki ga je predčasno odpoklicala naslednja Janševa vlada.
Upokojil se je leta 1998, s humanitarno in prostovoljsko dejavnostjo se ukvarja od leta 1999. Je predsednik MZU Ljubljana od leta 2000, član Upravnega odbora ZDUS, član Upravnega odbora AGE Platform Europe od leta 2007, podpredsednik te organizacije od leta 2010 in predsednik od maja 2011. AGE je Evropska federacija organizacij upokojencev in za upokojence s 165 včlanjenimi organizacijami iz vseh držav članic Evropske unije. Njeno skupno članstvo šteje več kot 32 milijonov starejših. AGE Platform Europe je reprezentativna organizacija starejših na ravni EU in zato tudi poglavitni sobesednik Evropske komisije in Evropskega parlamenta.

Od leta 2005 je tudi vodja pionirskih in vse bolj priljubljenih Dnevnih centrov aktivnosti za starejše v Ljubljani.

Marjan Sedmak je tudi predsednik Pozitivnih seniorjev, seniorske organizacije Pozitivne Slovenije.

Prevedel je več kot dvajset del strokovne literature (iz italijanščine: Norberto Bobbio: Destra e sinistra, Conforti, Diritto Internazionale, Della Porta, Introduzione nella Scienza Politica), (iz angleščine: Keane: Civil Society; Arrighi: The Long Century), (iz nemščine: Toennies, Gemeinschaft und Gesellschaft, Kritik der Oeffentlichen Meinung).

Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je