predsednik PS in župan Ljubljane

Zoran Janković se je rodil 1. januarja 1953 v vasi Saraorci pri Smederevu. Po preselitvi družine v Ljubljano, je uspešno zaključil šolanje in diplomiral na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Poklicno pot je začel že pred koncem študija na Pošti Slovenije, v letih med 1979 in 1984 je kot predstavnik in komercialist zastopal podjetje Grič Zagreb, leta 1984 pa bil imenovan za v.d. direktorja podjetja Mercator Investa, kjer je služboval do leta 1988. Od leta 1988 do 1990 je bil podpredsednik SOZD-a Emona in v.d. generalnega direktorja Emona-VPS, leta 1990 pa je ustanovil podjetje Electa, katerega direktor je bil do leta 1997. Jeseni istega leta je bil imenovan za predsednika uprave družbe Mercator, d.d., ki jo je uspešno vodil do novembra 2005, ko so ga predstavniki največjih lastnikov ne krivdno razrešili.

Skoraj leto dni kasneje, 22. oktobra 2006, je z veliko večino glasov Ljubljančank in Ljubljančanov (z 62,99 odstotki) v prvem krogu izvoljen za župana glavnega mesta Slovenije. Lista Zorana Jankovića pa je pridobila večinsko podporo v Mestnem svetu občine Ljubljana, kjer je v prvem mandatu imela 23 od skupaj 45 mest.

Na drugih županskih volitvah, 10. oktobra 2010, je bil Zoran Janković ponovno v prvem krogu z veliko večino glasov (z 64,79 odstotki) izvoljen za župana Ljubljane. Njegova lista je pridobila večinsko podporo volivk in volivcev v Mestnem svetu MOL - kar 25 od 45  svetniških mest.

Zoran Janković je kot predsednik stranke Lista Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija, ki je bila ustanovljena 22. oktobra 2011, sodeloval na prvih predčasnih volitvah v Državni zbor 4. decembra 2011. S programom Bolje., ki je v ospredje postavil ljudi in delo, pozitivno razmišljanje in učinkovite gospodarske ukrepe za izhod iz krize, prepričanje v pravno, solidarno in socialno državo, je lista zbrala 28,51 % glasov in postala zmagovalka volitev. Zoran Janković je odstopil kot župan in zasedel poslansko mesto v Državnem zboru. Na kongresu stranke januarja 2012 so ga članice in člani soglasno potrdili za predsednika stranke, ki se je takrat preimenovala v Pozitivno Slovenijo.

Potem, ko niso uspela pogajanja za sestavo vlade, je Zoran Janković odstopil kot poslanec in bil na nadomestnih volitvah, 25. marca 2012, že tretjič v prvem krogu z veliko večino glasov (z 60,99 odstotki) izvoljen za župana glavnega mesta.

Na kongresu Pozitivne Slovenije, 12. januarja 2013, se je Zoran Janković odločil za umik z mesta predsednika stranke in državne politike do volilnega kongresa. 20. marca 2013 je odstopil kot predsednik stranke. V odstopni izjavi je zapisal: "Odstopam s funkcije predsednika PS z datumom imenovanja nove vlade pod vodstvom Alenke Bratušek. Srečno, Slovenija!"

Na IV. kongresu Pozitivne Slovenije, 25. aprila 2014, je bil Zoran Janković ponovno izvoljen za predsednika PS.
 
Zoran Janković je tudi predsednik Alumni kluba Ekonomske fakultete, Univerza v Ljubljani. Osem let pa je bil predsednik Rokometne zveze Slovenije, ki mu je leta 2005 kot prvemu in edinemu podelila naziv častnega predsednika Rokometne zveze Slovenije.

Je soprog Mije Janković in oče dveh odraslih sinov, Damijana in Jureta, ter ponosni dedek vnukov Valla, Julie in Karoline.

 

Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je