podžupan Ljubljane, član sveta

Je arhitekt, rojen 1945 v Ljubljani in redni profesor na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, kjer poučuje urbanistično oblikovanje in arhitekturno projektiranje.

Od 1974 do 1994 je bil glavni in odgovorni urednik mednarodne revije za teorijo arhitekture AB, arhitekturni bilten. V svojem raziskovalnem delu proučuje operativne metode v načrtovanju in upravljanju sodobnega mesta, v svojem strokovnem delu pa razvija arhitekturo, ki je prilagojena okolju. Svoje razprave je objavil v knjigah in jih predstavil na mednarodnih srečanjih. Za svoja dela je prejel več prvih nagrad na natečajih in dve strokovni nagradi za umetniške dosežke. Razstavljal je na mnogih predstavitvah slovenske sodobne arhitekture v Evropi in Ameriki. Njegova dela so bila večkrat predstavljena v domačih in tujih revijah za arhitekturo.

Med zgrajenimi projekti so najbolj pomembna dela: poslovno stanovanjska hiša na Poljanski cesti v Ljubljani 1988, telovadna dvorana Poljane v Ljubljani 1991, stanovanjska hiša v stavbnem otoku Novi Tabor v Ljubljani 1991, skupina stanovanjskih hiš v stanovanjskem naselju "Schieszstaette" v Gradcu, Avstrija 1998, zabaviščno trgovski center Portoval in leseni most za pešce in kolesarje na Loki v Novem mestu (soavtor Jože Jaki) 2003 in viadukt Črni Kal na avtocesti Klanec-Srmin (soavtor zasnove in konstruktor M. Pipenbaher) 2004 in več družinskih hiš iz lesa v Gori pri Pečah, Starem trgu pri Višnji Gori in v Smrjenu pri Škofljici.

Za svoja dela je prejel Plečnikovo nagrado 1988, priznanje G.B.Piranesi 1992, posebno nagrado revije DETAIL za najboljšo arhitekturo v vzhodni Evropi 2005 in nagrado Zlati svinčnik ZAPS za opus 2005. Leta 2006 je bil imenovan za podžupana Ljubljane s pooblastilom mestnega urbanista.

Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je