Stališče PS do aktualnih dogodkov v povezavi z nastanitvami migrantov

Zadnji dogodki v povezavi z migranti, ki so na ulice slovenskih mest privabili tako ali drugače razburjene državljane, so resno opozorilo aktualni politiki ne le glede njenih ukrepov v migrantski krizi ampak glede vodenja države nasploh. Vladni ukrepi so pretežno represivni, njen način komuniciranja z državljani pa je z vidika pozicije moči aroganten in zato za večino odklonski.

V taki situaciji ni nenavadno, da ljudje postajajo vse bolj deljeni in razdeljeni.

Migranti DA ani NE že zdavnaj ni več vprašanje. Upamo si trditi, da je domača politika v čakanju na ukaz iz Bruslja spala, evropska pa se je obnašala preveč arogantno do enega izmed trenutno najbolj perečih vprašanj, ki se je nakazoval dlje časa.

V Pozitivni Sloveniji izražamo zaskrbljenost nad vse bolj sovražno nastrojenim ozračjem do tujega, neznanega in do drugače mislečega. Toliko bolj, ker tudi politična elita v svoji preračunljivosti usodo ljudi izkorišča za kovanje lastnega dobička. Da so migranti dobro marketinško blago nakazuje sobotni shod v Ljubljani in pojavljanje znanih političnih obrazov pred kamerami.

In nenazadnje, to kaže tudi vzpon politične desnice po zadnjih javnomnenjskih anketah.

Pozitivna Slovenija je že pred časom zavzela stališče, da ulica ni prostor, kjer se dela politika. Tako početje lahko prehitro pripelje do anarhije in prevelikih žrtev.

Če kaj, si v Pozitivni Sloveniji ne želimo hujskaštva in uličnega kaosa, želimo pa si in apeliramo na premierja Mira Cerarja in ostale, ki kreirajo aktualno državno politiko, da v odkritem dialogu z državljani ob sočasno ustreznih varnostnih ukrepih začnejo graditi na pozitivni politiki spoštovanja človekovega dostojanstva – in to velja za slehernega človeka.

Cerarjeva grožnja: »Borili se bomo proti hujskaštvu …«, je salto mortale! Tisto proti čemur se boriš, temu daješ moč.

Dejstvo je, da ob pomanjkanju vizije v državi, ob preplavi negativnih sporočil, ob nejasni lastni prihodnosti ljudje postajajo vse bolj negotovi.