Sanje nekega migranta

Zakaj utegne tako imenovana begunska kriza postati stalnica in kako se pripraviti nanjo, je bilo izhodišče razprave okrogle mize, ki jo je ta teden organizirala Pozitivna Slovenija.

Nesporno dejstvo je, da leto 2015 z močnim migrantskim valom, ki se še ni polegel, za Evropo predstavlja enega od mejnikov v njeni moderni zgodovini. Tudi Slovenija je na prepihu.

Razumevanje aktualnega in preteklega dogajanja v državah bližnjega vzhoda je podvrženo različnim konfliktom, interesom in razlagam.

Kar se že dogaja je, da jo bodo zlorabljale desne populistične in »nacionalne« odbranaške politične grupacije. Gre za nastajanje političnih strank, ki so desno od desnih strank; skratka evropska desnica je dobila konkurenco na desnici.  V Nemčiji uspeh AfD na deželnih volitvah, v Franciji Front National, v Avstriji FPÖ, v Sloveniji to vlogo očitno prevzemata SDS in NSi. Zlasti v Nemčiji med strankami  prevladuje upanje, da ta uspeh bodisi  ne bo trajen, ali pa da gre za »normalizacijo«. O normalizaciji pa je težko govoriti, če te stranke – primer Francije in Avstrije – s svojimi ad hoc desnopopulističnimi gesli zasedejo po 20 ali 30 odstotkov političnega prostora. Razen tega pa so velike krize zdaj dosegle tudi Evropo.

Nastajanje desnih populističnih grupacij ima še posredne posledice – ustvarja pritisk na »klasične« desne meščanske politične stranke, pa žal ne samo na te, marveč pogosto tudi na politično levo sredino.

Sicer pa danes ni več vprašanje, ali bo del bojišča postala tudi Evropa, vprašanje je le še, kdaj. Zgodilo se je tudi v Bruslju. Kalifat ne deluje samo v Siriji in Iraku, deluje v Zahodni Afriki, na Sinajskem polotoku, Jemnu, na Kavkazu, v Afganistanu pa vse do Bangladeša in Indonezije. Kalifat vse bolj sega v Libijo z njenima dvema vladami, ki se ne zmoreta sporazumeti. In segal bo tudi v Evropo, kot je pred leti tudi v ZDA. O tem, da je kalifat zločinska organizacija, ni dvoma, toda: dokler bo lahko rekrutiral obupance iz najbolj marginalnih slojev prebivalstva, iz revščine, v kateri živi vse večji del sveta, ne bo usahnil.

Zato tri svarila:

  1. Ko se bo naslednji ameriški »Bush« spomnil rušiti kakšno od političnih in socialnih struktur, kot je to storil v Iraku, mu je treba povedati, da je boj proti diktatorju že od rimskih časov naprej legitimen, da pa je treba, ko se ena struktura sesuje, takoj zgraditi novo, sicer grozi kaos.
  2. Dolgoročno lahko globalni gospodarski model, ki na eni strani kopiči vse več bogastva in na drugi vse več revščine, nakopiči vse več kriznega naboja, ki mora nekoč eksplodirati.
  3. Kratkoročno in srednjeročno je za nas najboljše zavarovanje integracija tistih, ki bodo prišli k nam kot begunci pred vojnami in revščino. Če govorim o veri, potem bom rekel, da nas bodo pred islamskim ekstremizmom najbolj varovali naši muslimanski sodržavljani, če jih bomo za sodržavljane tudi prijazno sprejemali.

Prav slednje so s primeri dobre prakse potrdili tudi gostje – ravnatelj OŠ Livada iz Ljubljane, g. Goran Popović, diplomirana slavistka Ksenija Žižek, učiteljica v pripravljalnem programu na OŠ Livada in Ziaei Ziabari Seyed Ali, mladi Iračan, ki je pred dvema letoma z očetom prišel v Slovenijo. Če je kolektiv »eno veliko srce«, se tudi učenci počutijo sprejete in dobro. In to je prvi korak za motivacijo in željo po dobrem sobivanju.

In zaključek, ki ga je v razmislek podal moderator okrogle mize, Marjan Sedmak, predsednik Pozitivnih seniorjev: »Migrantstvo danes je dejstvo. In je odgovor na nekaj, kar se dogaja navidezno daleč stran. A, tudi oddaljene katastrofe imajo globalne posledice, z drugimi besedami, dotaknejo se nas, pa četudi se dogajajo tisoč kilometrov daleč. Nemški finančni minister Schäuble je v ta namen dejal, da je begunska kriza »srečanje z globalizacijo«. Tudi če se bo in ko se bo begunski tok polegel, bomo v globaliziranem svetu še vedno ranljivi. Kriza je globalna.«

Naša najboljša zaščita so integrirani begunci. S pozitivnim pristopom »želimo vam dobro« lahko naredimo zadovoljne učence, someščane, sodržavljane!