Odziv Zorana Jankovića na izzid referenduma v Veliki Britaniji

Izzid (po sicer še neuradnih rezultatih) referenduma v Veliki Britaniji o izstopu iz EU je pričakovan glede na neodgovorno politiko in njene izvajalce, ki so svoj položaj izkoristili zgolj za nabiranje političnih točk.

Dejstvo je, da je bila Velika Britanija vse od njenega vstopa v Evropsko gospodarsko skupnost eden ključnih akterjev evropskih integracij, z Evropsko unijo na čelu, pa čeprav je imela posebne ugodnosti (svojo valuto, poseben način prometa,…). Prav zato je Evropska unija ob že tako številnih izzivih, s katerimi se sooča,  danes pred eno najbolj zahtevnih nalog – evropsko skupnost še bolj združiti in povezati s ciljem nadaljnjega demokratičnega razvoja in dviga blaginje za vse državljanke in državljane.

Je pa to nedvomno pomembna preizkušnja tudi za našo državo, kako bo vsebinsko pristopila k organizacijskemu preoblikovanju evropske skupnosti. Menim, da v prvi vrsti potrebujemo debirokratizacijo unije in več solidarnosti članic pri izvrševanju odgovorne politike, katere rešitve morajo biti  usmerjene v dobrobit ljudi in ne vodilnih korporacij.

Le na ta način lahko še upamo na nadaljnji obstoj in kakovostni razvoj Evropske unije. Signal, ki ga je z referendumom dala Velika Britanija, je lahko resna grožnja obstoju evropske skupnosti v takšni obliki.