Izjava predsednika Zorana Jankovića ob interpelaciji ministrice

Koalicija mora delovati na temeljih strokovnosti, zaupanja, sodelovanja in iskrenosti.

 Parlamentarna razprava ob interpelaciji zoper ministrico dr. Anjo Kopač Mrak je prvovrstna farsa v luči političnega preigravanja in merjenja moči aktualnih parlamentarnih strank. Spor med dvema koalicijskima strankama ne pomeni zgolj trenutne destabilizacije koalicije, ampak dolgoročno nezmožnost sodelovanja pri ključnih projektih v dobrobit države.

Takšno početje koalicije, katera ima oblast, je najmanj neodgovorno do ljudi, za državo pa je prava sramota.

Ob zdrahah znotraj koalicije je bila vsebina  interpelacije drugorazrednega pomena. In to je skrb vzbujajoče, saj si politična elita kuje dobičke na usodah posameznikov, celo otrok! Ali res zavoljo nekaj odstotkov javnomnenjske podpore postajamo družba brez moralnega zgleda in empatije? Hujskaška SDS, aktivistično naravnana ZL, DeSUS z mojstrom kupčij na čelu, NSI in ostale stranke, ne morejo in ne smejo odločati o posameznih primerih in posegati v strokovnost in zakonitost odločitve. Slednje bi pomenilo tudi destabilizacijo pravne države. Prepričan sem, da je ravno koalicija, ki bi posebej v takih primerih morala pokazati enotnost in trdnost, v dani situaciji naredila največ škode prizadeti družini. S tem je pokazala predvsem svojo nenačelnost.

S takim načinom dela koalicija težko v javnosti prikaže, da zagovarja skupni interes in cilje, ki so cilji za našo državo.  Zaupanje in nadaljnje konstruktivno sodelovanje je ob takem načinu dela težko doseči. Zato mora koalicija delovati na temeljih strokovnosti, zaupanja, sodelovanja in iskrenosti.

Zaradi sporov, ki jim prevladujejo lastni interesi, celotna vlada izgublja moč. Ne predstavljam si, kako bodo sedaj ministri iz različnih strank sodelovali v vladi. Kako si bodo zaupali? Na ravni Ljubljane to ne bi bilo možno – izigravanje posameznih članov iste ekipe enega proti drugemu ter dajanje prednosti parcialnim interesom pred skupnim dobrim je nesprejemljivo.

Upam, da streznitev ne pride prepozno!

Zoran Janković