Velikonja: TEŠ 6 žrtev sebičnih parcialnih interesov
24.01.2014
»Projekt TEŠ 6 je imel ambicijo razvoja celotne Šaleške regije, na žalost pa je postal žrtev sebičnih parcialnih interesov in na koncu ne bo dosegel svojega namena - ne v regijskem in ne v nacionalnem pogledu,« je povedal Jože Velikonja v predstavitvi stališča poslanske skupine Pozitivne Slovenije na današnji izredni seji o TEŠ 6, ki jo je sklicala največja opozicijska stranka.


V predstavitvi stališča je poslanec izpostavil, da Pozitivna Slovenija obžaluje in ponovno obsoja neodgovorno ter izjemno škodljivo vodenje investicije izgradnje 6. bloka Termoelektrarne Šoštanj.»Absurdno je, da razjasnjevanje okoliščin v zvezi s TEŠ 6 zopet zahtevajo tisti, ki so zanj odgovorni. Zahteve SDS za izredno sejo DZ ne moremo razumeti drugače kot poskus prenosa lastne odgovornosti na druge, tokrat na sedanjo vlado,« je še izpostavil. Predvsem pa morajo vsi pristojni organi, zlasti računsko sodišče in državno pravobranilstvo, opraviti vse ustrezne postopke in razjasniti številne očitke o korupciji in drugih protizakonitih ravnanjih odgovornih za projekt. »Podpiramo tudi prizadevanja vlade in pristojnega ministrstva pri reševanju problematike investicij v izgradnjo bloka TEŠ 6,« je še dejal Velikonja.

Vlada Alenke Bratušek je tako ob prevzemu vodenja države sprejela projekt TEŠ 6 kot množico dejstev, ki se jim ni bilo možno izogniti. »Trenutni stroški izvedbe projekta TEŠ 6 so že pri enostavnih pregledih stanja investicije prešli v takšne zneske, da se o morebitni zaustavitvi projekta ne moremo pogovarjati, če pa ocenimo še obveznosti, ki bi jih moral TEŠ poravnati ob takšni odločitvi in izhajajo iz projekta, pa dobimo enormne vrednosti v primerjavi z vrednostjo celotne naložbe,« je v nadaljevanju povedal Jože Velikonja in poudaril, da je odločitev o dokončanju projekta edina pravilna. Ob tem, opozarja Velikonja, pa je potrebno vzporedno izvajati racionalizacijo vseh stroškov projekta in pripraviti variante rešitev, ki izhajajo iz ocene tveganj poslovanja po pričetku obratovanja investicije. Prav tako je takoj potrebno izdelati tudi načrt obvladovanja likvidnosti celotnega Holdinga slovenskih elektrarn do zaključka izvedbe projekta.
 
Maša Kociper je v nadaljnji razpravi spomnila, da je projekt nastal v času vlade Janeza Janše, energetsko dovoljenje je dobil od takratnega ministra Andreja Vizjaka, dejanske finančne posledice pogodbe z Alstomom, ki jo je parafiral Franc Zagožen, pa so se pokazale v času Pahorjeve vlade. Brane Golubovič pa je poudaril, da je treba vsem pristojnim organom omogočiti, da lahko raziščejo vse: »Tudi če je zaradi tega potrebno spremeniti zakon.« Oglasila se je tudi poslanka Lejla Hercegovac, ki je TEŠ 6 označila za bolezen: »TEŠ 6 povzroča glavobol, nespečnost in stres, je neracionalno in netransparentno vodena investicija.« Jože Kavtičnik pa je v svoji razpravi izpostavil površno in neodgovorno delo zadolženih za vodenje projekta, saj bi ti morali vedeti, kaj se dogaja.
 
Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je