Pred Evropskimi volitvami še dve pomembni spremembi zakona
28.01.2014
»Pozdravljamo možnost, da bodo politične stranke v volilni kampanji in na glasovnicah lahko označevale politične povezave z evropskimi političnimi strankami. Ta novost bo političnim strankam omogočila tudi izpostavitev kandidatov, ki bodo kandidirali za predsednika parlamenta ali komisije,« je dejala Janja Klasinc v predstavitvi stališča poslanske skupine PS glede novele Zakona o volitvah poslancev v Evropski parlament.


Posledično to pomeni tudi večjo identifikacijo z osebnostjo ali stranko, ki ji kandidat pripada. Trenutno veljavni zakon namreč to izrecno prepoveduje. »Na takšno spremembo napotujejo tudi priporočila Evropske komisije o krepitvi demokratične in učinkovite izvedbe volitev v Evropski parlament,« je ob tem pojasnila Janja Klasinc.

Druga pomembna novost, ki jo tudi ureja novela zakona, je spremenjen kandidacijski postopek v primeru, ko kandidira kandidat, ki ni slovenski državljan, je pa državljan druge države članice Evropske unije. Takšen kandidat bo moral priložiti izjavo, da mu v matični državi ni bila odvzeta pravica do kandidiranja na volitvah v Evropski parlament.


»V Pozitivni Sloveniji pozdravljamo predlagane rešitve novele Zakona o volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament. Veseli nas, da bodo sprejete pravočasno in se bodo uporabile že za prihajajoče Evropske volitve, ki bodo 25. maja,« je še dejala Janja Klasinc.
Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je