Na Zimskih kratkočasnicah Renata Brunskole gostila Janjo Klasinc
23.01.2014
Zimske kratkočasnice so priljubljeni metliški pogovorni večeri z zanimivimi gosti. Na tokratnih kratkočasnicah je Renata Brunskole gostila svojo poslansko kolegico Janjo Klasinc. 
 

V pogovoru, ki je v torek zvečer potekal v sproščenem vzdušju in pred številnimi obiskovalci, je Janja Klasinc, ki zase pravi, da je Ljubljančanka in Pirančanka, govorila o svoji poklicni in zasebni poti ter odgovarjala na vprašanja tako Renate Brunskole kot občinstva. 

Pomemben del poklicne kariere je Klasinčeva delala kot novinarka. Svojo poklicno pot je pričela na nacionalni televiziji, nadaljevala s pripravništvom pri Delu, urejanjem revije Jana, zatem je postala dopisnica Dela in nato dopisnica TV Slo iz Beograda. Beograjska izkušnja je Janjo Klasinc močno zaznamovala, saj je od tam poročala v burnih letih razpada Jugoslavije, od 1988 do 1993. Kmalu po prevzemu delovnega mesta dopisnice je dopisništvo ostalo brez poslovnih prostorov, saj je TV Beograd odrekla prostore TV Slo v svoji stavbi. Ostali so tudi brez komunikacijskih povezav in veliko iznajdljivosti tehnikov je bilo potrebno, da je lahko poročala. »Oblasti v Beogradu so nam po odhodu iz Jugoslavije nagajale na vse mogoče načine, izjemno težko je bilo delati,« se poslanka Klasinčeva spominja tistih dni. Po vrnitvi v Slovenijo je sodelovala pri rojstvu časopisa Republika. »Žal je slovenska tržaška banka v Trstu propadla, z njo pa tudi finančna podpora za obstanek časopisa,« je poslanka povedala udeležencem kratkočasnic. Kariero je nadaljevala v odnosih z javnostmi, saj so bili novinarji v tistem času najbližje tem znanjem in veščinam, ki jih do takrat v Sloveniji še ni bilo. V sektorju za evropske zadeve Ministrstva za zunanje zadeve, kasneje na ministrstvu za evropske zadeve, je Janja Klasinc koordinirala komuniciranje vstopanja Slovenije v EU. Minister Bavčar je takrat opravil ogromno delo, je dejala, prav tako Janez Potočnik, vodja pogajalske skupine z EU.


Na vprašanje, ali je Slovenija »podložnica« Bruslja, je poslanka odgovorila, da »morate z vstopom v organizacijo sprejeti pravila te organizacije, kasneje pa jih lahko tudi sami sooblikujete … Mislim, da je bilo dobro, da so nam zagrozili s trojko, saj smo se zbudili, morda malce pozno, pa vendarle je to koristilo Sloveniji.«

Ko je ob koncu pogovora Renate Brunskole Janjo Klasinc vprašala, kako vidi svojo prihodnost, je ta dejala, da si želi nadaljevanja poklicne poti v mednarodni politiki, vendar še ni sprejela nobene tovrstne odločitve.

Janja Klasinc je tudi članica Kluba prijateljev Metliške črnine, katerega članica je postala na povabilo direktorja podjetja Kolpa Mirjana Kulovca. 

Renata Brunskole je v začetku tedna v Beli krajini gostila tudi predsednico vlade mag. Alenko Bratušek, ministra za kulturo in obrambo, ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu ter poslanske kolege iz Pozitivne Slovenije. Predsednica je napovedala pripravo dokumentacije za tretjo razvojno os ter vsaj delno odpravo vrzeli, poveznih s kulturnim domom v Črnomlju.

 
Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je