Letos bo urejen Trg republike v Ljubljani
03.01.2014
Mestna občina Ljubljana je objavila javni razpis za obnovo in ureditev Trga republike. »Obnova, s katero bodo s ploščadi umaknjeni avtomobili, se bo predvidoma začela marca in bo trajala do konca septembra,« je napovedal župan Zoran Janković na decembrski seji mestnega sveta.


Trg republike v Ljubljani z okoliškimi javnimi zgradbami predstavlja osrednjo mestno površino, ki ima tudi vsedržavni pomen, saj na njem in ob njem stojijo simboli naše osamosvojitve in državnosti. Projekt obnove bosta sofinancirali Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter ljubljanska občina s proračunskimi sredstvi. Občina bo prispevala 1,9 milijona evrov sredstev, 1,2 milijona pa bo primaknila EU.


Ploščad Trga republike je bila zgrajena leta 1971 in se je, v nasprotju s prvotno zamislijo avtorja, že od vsega začetka uporabljala kot parkirišče. Po obnovi bo ploščad tlakovana s kamnitimi ploščami in kockami iz pohorskega tonalita, kot so si v šestdesetih lethi prejšnjega stoletja zamislili arhitekt Edvard Ravnikar in sodelavci.

Avtomobili tam ne bodo več smeli parkirati, dostop pa bodo imela manjša gospodarska vozila, ki so namenjena čiščenju, pluženju in odvozu snega, ter vozila intervencijskih služb.
Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je