Kavtičnik: Za Zoisove štipendije tudi na področju športa
17.12.2013
»Zoisova štipendija, ki je namenjena dijakom in študentom kot spodbuda za doseganje izjemnih dosežkov na področju znanja, raziskovanja in umetnosti, po novem ne vključuje več področja športa,« je zapisal Jožef Kavtičnik v poslanskem vprašanju, ki ga je naslovil na dr. Anjo Kopač Mrak, ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, in dr. Jerneja Pikala, ministra za izobraževanje, znanost in šport.


V letošnjem letu sprejeti zakon o štipendiranju je namreč na področju dodeljevanja Zoisovih štipendij določil spremembe in izvzel športnike. Razlogi za takšno odločitev izhajajo iz dejstva, da ni enotnih kriterijev pri obravnavi športnih panog, saj bi bilo najprej potrebno doseči dogovor na področju obravnavanja posameznih športnih panog, ki bi mladim športnikom omogočil enakopraven dostop do teh štipendij.


»Pristojno ministrstvo se je skupaj z ministrstvom, pristojnim za šport, in drugimi strokovnimi in interesnimi institucijami zavezalo, da bo pristopilo k pripravi enotnih kriterijev obravnavanja ter predlagalo posebno zakonsko rešitev, ki bo tudi športnikom omogočala pridobivanje štipendij,« pojasnjuje Kavtičnik in dodaja, da zakonskega predloga do danes obe ministrstvi še nista pripravili.

Poslanec Jožef Kavtičnik zato ministrstvi sprašuje, v kateri fazi je priprava enotnih kriterijev. Prav tako ju poziva, naj v najkrajšem možnem času pripravita ustrezno zakonsko rešitev, ki bo vrhunskim mladim športnikom omogočila pridobitev Zoisovih štipendij tudi na področju športa.
Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je