Kako je slišan glas državljanov EU?
08.11.2013
»Odvisno od tega, kako glasen je,« je odgovorila Tamara Vonta, državna sekretarka v kabinetu predsednice vlade, na uvodno vprašanje oziroma na naslov posveta »Demokratična legitimnost in ogovornost – kako je slišan glas državljanov Evropske unije?«. Izpostavila je, da sta ključni mobilizacija državljanov ter njihova vključenost v procese priprave evropske in nacionalne zakonodaje že od samega začetka.


Evropska unija je z Lizbonsko pogodbo naredila odločen, a po mnenju strokovnjakov in EU same žal ne povsem uspešen korak h krepitvi evropske demokracije. V raziskavi, ki jo je letos opravila Evropska komisija, je namreč 60 % Evropejcev na vprašanje, ali zaupajo Uniji, odgovorilo negativno, 67 % pa jih je mnenja, da njihov glas v EU ne šteje.


Janja Klasinc, poslanka PS in predsednica Odbora za zunanjo politiko DZ, je spregovorila o povečanju demokratične legitimnosti in informiranosti ljudi. »Če obstaja možnost informiranja, to še ne pomeni dejanske informiranosti,« je dejala Janja Klasinc in izpostavila, da se povprečen prebivalec EU nima veliko časa seznanjati o dogajanju v EU. Zato je mnenja, da je medije potrebno odpreti informacijam, saj »slovenski mediji zelo malo informirajo povprečnega Slovenca o dogajanju v EU«.

Tamara Vonta je tudi dejala, da "»je pomembno tudi izobraževanje o tem, kaj Evropska unija je in kako se da vplivati na stvari, ki nam določajo življenje«. Sama pa bi si želela tudi aktivnejšo vlogo parlamenta in povezovanje evropskih poslancev z nacionalnimi poslanci.

Pravi test demokracije in zaupanja državljanov v EU bo že maja naslednje leto, ko bomo državljani volili poslance, ki nas bodo v naslednjem mandatu zastopali v Evropskem parlamentu. Volitve 2014 bodo v marsičem prelomne, EU pa upa, da bo zaradi pomembnih odločitev, ki so pred njo, na volišče prišlo več državljanov. Po uveljavitvi Lizbonske pogodbe bo imel Evropski parlament večjo vlogo pri imenovanju predsednika ali predsednice Evropske komisije.

»Bruselj ni samooklicani center, je vozlišče, ki je odvisno od nas, mi pa smo odvisni od njega,« je na koncu še izpostavila Vonta.
Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je