Janković v Delu: 9. maja bom sporočil, ali se poslavljam od županske funkcije
06.01.2014
»Še vedno menim, da je Slovenija lahko vzor Evropi za izhod iz krize. Tako kot pred štirimi leti še danes verjamem, da se z varčevanjem ne da rešiti iz krize,« je v intervjuju za Delovo prilogo Ozadja dejal Zoran Janković.


Pozitivna Slovenija ima odličen program, vendar brez gospodarske rasti ne bo šlo, je prepričan ustanovitelj PS in župan Ljubljane. Nove koalicijske pogodbe ni videl. Meni, da ima Slovenija politike, ki se hvalijo, da niso ne levi ne desni, sam pa dodaja, da je za njih pomembno le to, da so v vladi.


Med vladnimi potezami pogreša državne investicije. Meni, da ustanovitev slabe banke ni najboljši ukrep in da je zaradi nezaupanja v banke, ki so si nakopale slabe terjatve, treba iz uprav in drugih organov stranke umakniti določene ljudi. Ne verjame, da je bančna luknja 4,8-milijardna, kot so pokazali stresni testi. Po njegovem mnenju je za polovico manjša.

»Zdaj se ne mešam v delovanje stranke, nazadnje sem bil na svetu, ko sem odstopil. Po moji oceni pa imam precejšen vpliv na članstvo, ki ga za enkrat ne preverjam,« je v intervjuju za Delo še povedal Zoran Janković.

»Pogodba ni fiktivna. Kriminalisti niso tisti, ki odločajo, ali je neka pogodba fiktivna,« odgovarja na sume kriminalistov, da je bil dogovor med njim, Romanom Jakičem in Samom Lozejem lažen, da bi Grep tako dobil 115 milijonov evrov posojila. Očitek, da je uničil poslovno dokumentacijo, zavrača, saj na Mestni občini Ljubljana vsako stvar pregledajo strokovne službe, poleg tega pa je znan po tem, da ne uporablja računalnika. Napoved ministra Jakiča, da bi odstopil v primeru pravnomočne obtožnice, pa opisuje kot prenagljeno, ker pravnomočna obtožnica ni obsodba, ampak šele začetek sodnega postopka. Predvsem bi zanj dal roko v ogenj, tudi za to pogodbo, ker ve, kako trdo se je pogajal. »Odstopil ne bom, jeseni se mi izteče mandat,« je dejal župan. 9. maja bo sporočil, ali bo ponovno kandidiral za mesto župana Ljubljane, v zadnjem letu svojega mandata pa se najbolj veseli infrastrukturnih projektov: sedem cest v Polju, Zaloška, Industrijska cesta, 148 stanovanj v Polju, kanalizacija med Rakovo Jelšo in Golovcem, Ižanko do Jurčkove ceste, Litijska cesta, povezava Brdo-Tržaška, Trg republike brez avtomobilov, dvanajst privezov na Špici. Zelo bo vesel, če bodo evropska sredtva za kanal CO.

Novoletnih zaobljub ne sklepa in jih tudi nikoli ni: »Uživam v svojem načinu življenja, v svojem delu,« je še dejal župan Zoran Janković.

Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je