Gregor Virant ostaja minister za notranje zadeve
13.12.2013
Poslanke in poslanci niso izglasovali nezaupnice ministru Gregorju Virantu. Podprlo jo je 36, proti je glasovalo 47 poslank in poslancev. Virant ostaja notranji minister.


Na izredni seji državnega zbora je v 16 ur dolgi razpravi o interpelaciji zoper ministra za notranje zadeve Janja Klasinc dejala, da je v zadnjih letih spremljala več interpelacij, tokratna pa se kaže kot ena najšibkejših: »Vse skupaj je bolj na trhlih nogah.« Kot primer je navedla področje lokalne samouprave in zmanjševanje števila občin in izpostavila: »Nisem še slišala, da bi nekdo napisal interpelacijo samo zaradi predloga, kjer ni nobenega sprejetega sklepa, ne vlade, ne dokumenta, ne zakona, na katerega bi se lahko oprl. Če minister razmišlja o neki bodoči reformi lokalne samouprave, ima pravico razmišljati o tem, saj je za to zadolžen. Ne samo pravico, celo dolžnost ima o tem razmišljati.« Kar zadeva očitke za sklenitev sporazuma s sindikati pa je Janja Klasinc dejala, da ji »je žal, kadar se kateremu koli ministru očita, da je sklenil dogovor s sindikati. Sama sem vedno vesela, kadar kateri koli minister sklene dogovor s sindikati. Potem namreč vemo, da vodenje države pelje v pravo smer.« O politiki do izbrisa, ki jo očitajo ministru za notranje zadeve, je poslanka dejala, da gre za napako, ki ni bila storjena zaradi nerodnosti ampak zelo zavestno »Šlo je za eklatantno kršenje človekovih pravic in Slovenija mora to zdaj plačati. Na žalost toliko let kasneje, ampak mora. Minister Virant s sodelavci je našel rešitev, ki bo Slovenijo v sedanji krizni situaciji pripeljala do čim manj, čeprav seveda bolečega stroška, ki je za to potreben.«


Poslanci so potrdili tudi pet zakonov: energetski zakon, novelo zakona o avtorskih in sorodnih pravicah, dopolnitve zakona o graditvi objektov, novelo zakona o elektronskih komunikacijah in novelo zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter zapisovalni opremi v cestnih prevozih.

Dopolnitve zakona o graditvi objektov predvidevajo moratorij na rušenje nedovoljenih gradenj, dokler vlada ne pripravi sistemske rešitve za legalizacijo tovrstnih gradenj.

Energetski zakon v slovenski pravni red med drugim prenaša tretji energetski sveženj. Besedilo zakona ohranja enega sistemskega operaterja elektrike za celotno državo, energetska izkaznica pa bo potrebna le v primerih prodaje ali oddaje najemnikom.

Predlog novele zakona o elektronskih komunikacijah odpravlja pomanjkljivosti za čim bolj gladko izvedbo paketne dražbe radijskih frekvenc za mobilno telefonijo, novela zakona o avtorskih in sorodnih pravicah pa slovensko zakonodajo na tem področju usklajuje z evropskim pravnim redom.

V ponedeljek se že začne redna seja DZ s poslanskimi vprašanji predsednici vlade in ministrom.

 

Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je