Davek od srečk v drugo izglasovan
18.07.2013
Potem, ko je v sredo Državni svet izglasoval veto na zakon, so danes v Državnem zboru RS z 48 glasovi za in 19 proti tudi v drugo potrdili Zakon o davku od srečk. Za sprejem zakona je bila potrebna absolutna večina poslanskih glasov, najmanj 46.


Aleksandra Osterman je v predstavitvi stališča poslanske skupine Pozitivne Slovenije poudarila: »O tem davku se govori že od jeseni leta 2012. Uvedba katerega koli davka je vedno stvar polemike in razprave. Nisem še slišala, da bi bil kakšen davek sprejet z odobravanjem in vsesplošnim sprejemanjem.« Izpostavila je tudi, da 
ima poleg poglavitnega cilja davka, ki je zagotoviti nov vir financiranja državnega proračuna, uvedba tega davka tudi pozitiven posredni cilj -  preprečevanje zasvojenosti z igrami na srečo. Zasvojenost, ki je v porastu, je še posebej zaskrbljujoča v populaciji mladih ljudi.

Ostermanova je še omenila, da so se med javno obravnavo pojavila mnoga vprašanja glede negativnih posledic uvedbe davka od srečk. Glasne pomisleke sta imela Fiho in FŠO, katerih glavni vir financiranja izvira ravno iz iger na srečo. Zato je pristojnemu ministrstvu naložena priprava dodatne in poglobljene študije o vplivu davka na potencialno nižje prihodke obeh organizacij.

Poslanska skupina Pozitivne Slovenije je Zakon o davku od srečk podprla. Davek bo po zakonu znašal 10 odstotkov, obračunaval pa se bo od prodajne cene srečk v sistemu prirejanja klasičnih iger na srečo (loterijske srečke, tombolske tablice, srečke pri srečelovih, stavni listki in druga potrdila o vplačilu denarnega zneska za udeležbo v igri, tudi prek spleta). Oproščene bodo srečke, ki jih občasno z namenom financiranja lastnih dejavnosti izdajajo društva ali neprofitne humanitarne organizacije s sedežem v Sloveniji. Vlada računa, da bo od dotičnega davka v letošnjem letu dobila za nekaj več kot 7 milijonov evrov prihodkov, prihodnje leto pa 17 milijonov.
Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je