Alenka Bikar: Dejanje, ki nima in nikoli ne bo imelo opravičila
16.04.2013
"Eksplozije v cilju maratona in prizori Bostona so nas vse pretresli," je v izjavi za javnost zapisala  Alenka Bikar. "Kot nekdanja atletinja in vrhunska športnica, danes pa poslanka državnega zbora, sem prizadeta in sočustvujem z vsemi žrtvami tega gnusnega dejanja, ki nima in nikoli ne bo imelo opravičila."

"Kot mlada tekmovalka sem se pogosto spraševala, čemu vsi ti strogi varnostni ukrepi na velikih tekmovanjih, saj so tako nas tekmovalce kot tudi gledalce omejevali. Razloge za to sem v prvi osebi spoznala kot udeleženka Olimpijskih iger v Atlanti leta 1996, ko sta v neposredni bližini olimpijske vasi eksplodirali dve bombi. Moj pogled na varnostne ukrepe na velikih športnih prireditvah se je v sekundi spremenil.

Danes je za svetovni šport dan žalovanja. Razlog za to zločinsko dejanje je nedojemljiv. Povzročitelj/i so natančno vedeli, da bo na prireditvi sodelovalo zelo veliko ljudi, poleg tekačev so bile ob progi tudi njihove družine, otroci, navijači, prijatelji in številni drugi privrženci tega praznika športa.

Boston ni na drugem koncu sveta, na maratonu so sodelovali tudi slovenski tekači. Nenazadnje imamo tudi pri nas ljubljanskega in številne druge manjše maratone, ki prav tako privabijo veliko število udeležencev. Boston nam je v resnici veliko bližje, kot se zdi na prvi pogled.

Šport združuje ljudi različnih kultur, ras in veroizpovedi. Tako sem ga vedno doživljala in tako ga še doživljam. Danes smo vsi, še posebej športniki, v mislih in srcu z žrtvami tega napada."
Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je