Luka Koper mora ostati v domačih rokah!
22.01.2016

V večletni zmedi okrog upravljanja državnih podjetij in prerekanju politike pri oblikovanju izhodišč države okrog prodaje, Pozitivna Slovenija ostaja na stališču, da morajo vsa strateško pomembna podjetja ostati v domačih rokah. Država lahko svoj nacionalni interes zaščiti tudi z učinkovitim upravljanjem premoženja!

Nova na vladnem tnalu bo očitno Luka Koper, za katero že nekaj časa velja interes med Kitajci. Ali pa je bolj želja naše politike, da bi se Kitajci zagreli zanjo? Slovenska vlada bi vezano trgovino – zelo plastično – ti meni drugi železniški tir, jaz tebi prepustim (v katerikoli obliki) strateško luko (nekje vmes zgradiš še tretji pomol). V resnici ni vse tako enostavno, a ko pri tako pomembnih zadevah govori kapital, je vprašanje le še do kje bodo v dogovorih »uspešni« eni in drugi. Pri tem je dejstvo - Kitajska ima poleg denarja vsaj še eno pomembno stvar, ki manjka slovenski politiki – vizijo. Slednja se zelo jasno kaže v pogojih, ki jih kitajska delegacija (gradbeni in finančni strokovnjaki, predstavniki Kitajske razvojne banke in podjetja China Gezhouba Group) zna izpostaviti.

Glede na informacije, ki so ob včerajšnjem obisku kitajske delegacije na Ministrstvu za infrastrukturo in v Luki Koper pricurljale v javnost je jasno, da tuj kapital ne pozna občutka odgovornosti do nacionalnega interesa naše države ampak pozna zgolj koristi lastnika.

Kakor hitro se dotaknemo prodaje Luke Koper, pa si mora Vlada zelo hitro in zelo jasno odgovoriti na ključno vprašanje, kdo je strateški kupec in ali ni morebiti njegov interes z nakupom podjetja dobiti predvsem trg? Država mora poleg dobička upoštevati tudi družbene vidike upravljanja s premoženjem. Privatizacija državnih podjetij sama po sebi še ne prispeva k povečanju njihove učinkovitosti.

Podjetja, kjer je podan strateški interes države, in to Luka Koper je ali pa bi vsaj morala biti, morajo ostati v domačih rokah! Država pa je dolžna zagotoviti ustrezno in gospodarno upravljanje ali nadzor nad njim.

Zavedamo se, in to smo zapisali v Programu 2020, da je edina pot do blaginje gospodarska rast. Med ključnimi za zagon gospodarstva omenjamo »velike državne investicije: tretji pomol Luke Koper, drugi tir železnice,...« In poudarjamo »strateški koncept upravljanja z državnim premoženjem.«

Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je