Izjava Pozitivne Slovenije ob zadnjih obtožbah zoper predsednika Zorana Jankovića
24.12.2015

Ugleden slovenski pravnik je pred dnevi interpretiral problem postkomunističnih družb v relaciji s kolektivno zavistjo. Kar velja tudi za politično sfero, kjer smo priča, da je treba posameznika, ki ne »piha« v isti rog kot konkurenca, onesposobiti. Sredstev pa se zdi, nihče ne izbira več »pravično«.

Gonja zoper predsednika Pozitivne Slovenije se je začela kmalu po njegovi zmagi na predzadnjih parlamentarnih volitvah, ko je jasno pokazal, da ni pripravljen na trgovanje z glasovi in izvrševanje ukazov. Anonimne obtožbe, neutemeljene ovadbe in nerazumljivi pritiski medijev imajo še danes eno in edino skupno točko – škodovati ugledu in moči Zorana Jankovića, ki ostaja zavoljo svoje županske funkcije eden izmed najvplivnejših politikov v državi. Tudi zadnji pritiski, ugibanja in natolcevanja gredo v to smer.

V Pozitivni Sloveniji ne želimo komentirati posameznih dejanj dotičnih institucij, oseb ali medijev, ki si prisvajajo vlogo razsodnika v sistemu. Poudarjamo pa, da smo kot politična stranka zagovornik in branik pravne države; temelj našega delovanja je dosledno spoštovanje Ustave.

»V Sloveniji lahko sodi samo sodnik!« Torej nikomer drugemu ni dovoljeno soditi in obsojati!

Smo pa zaskrbljeni nad prakso, ki se uveljavlja, da z zavistjo obremenjene osebe v medijskih linčih, brez občutka za pravičnost, poskušajo kreirati podobo javnega mnenja z diskreditacijo in omalovaževanjem uspešnih posameznikov. Vse bolj očitno je, da si kriv, ker se je nekdo nekje dogovoril, da si kriv. Enostavno si kriv, ker moraš biti kriv. Za njih ni pomembno, kaj je pravno dopustno in kaj je s človekovimi pravicami.

Predsednik PS je v vseh dosedanjih preiskavah in postopkih ravnal korektno in spoštljivo, pri čemer vedno znova poudarja, da bo vsako odločbo sodišča vzel resno in ravnal v skladno s sodbo. Brez skrivanja, prikrivanja in obtoževanja kogarkoli.

Četudi je več kot očitno, da se vsi postopki zoper Zorana Jankovića odvijajo po zrežiranem in časovno tempiranem scenariju.

V PS poudarjamo, da je domneva nedolžnosti temeljna pravica v vseh sodobnih demokracijah in je sestavni del temeljnih dokumentov države. Konvencija o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin Sveta Evrope pravi, da kdor je obdolžen kaznivega ravnanja, velja za nedolžnega, dokler njegova krivda ni dokazana v skladu z zakonom. Konvencija je zavezujoča za vse člane Sveta Evrope. Torej tudi za Slovenijo.

Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je