Begunci in globalizacija katastrof
03.11.2015

»Kdor z izvozom demokracije na bajonetih uničuje obstoječe ideološke, politične in socialne strukture, mora imeti v rokah uresničljiv scenarij za oblikovanje novih in stabilnih nosilnih struktur.«

 

Izvršni odbor Pozitivne Slovenije je na zadnji seji zavzel jasno stališče, da je potrebno oblikovati nove migranstke politike in programe, ki bodo ustrezno odgovorile na izzive vse večjih migracij.

To bo tudi ena od tem prihodnjega srečanja Pozitivnih seniorjev v mesecu novembru. 

Begunska kriza, ki dobiva vedno nove razsežnosti, namreč zahteva »globaliziran« odgovor, katerega uradna domača in mednarodna politika še nista uspeli artikulirati.

Meje in pregrade med državami in celinami padajo, globalizacija je dejstvo. Dejstvo ne samo za svetovno finančno industrijo in globalne koncerne, ki so to dejstvo znali izkoristiti do te mere, da se ne le uspešno izmikajo nacionalnim regulativam, marveč skušajo ustvariti tudi svojo lastno nadnacionalno jurisdikcijo. Begunska kriza nas opozarja na drugo plat globalizacije: na globalizacijo katastrof. Slednja pa v globalnem svetu terja globalen odgovor.

Več kot očitno je, da so interesi akterjev na samem bližnjevzhodnem prizorišču tako navzkrižni, da pričajo le še o političnem kaosu, ki bo, če se bo nadaljeval, le še spodbujal selitev narodov z območja, ki je bilo pred dvema, tremi tisočletji območje začetkov evropske civilizacije.

Slika danes je vse prej kot obetavna. Razbiti obstoječe strukture brez ponudbe novih nosilnih stebrov družbe in države pomeni izzvati kaos in temu kaosu smo priča na naših mejah.

Kar počnejo evropske in svetovne politične elite ta hip, je zgolj spričevalo njihove popolne nesposobnosti in neodgovornosti. 

Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je