Odziv Pozitivne Slovenije na odstop Ronnyja Abrahama
06.08.2015

Odstop predsednika Meddržavnega sodišča v Haagu Ronnyja Abrahama s funkcije slovenskega sodnika v ekipi  arbitražnega sodišča je novi v vrsti fiaskov neodgovorne politike zunanjega ministra Karla Erjavca. Ponižujoče je, da sicer zgovorni minister Erjavec danes, ob očitni napaki, ki jo je pred dnevi hitropotezno označil kot “Veliko diplomatsko zmago”, molči.

V PS terjamo odgovornost pristojnega ministra in pričakujemo resen odziv premierja Cerarja!  

Po drugi strani se z ravnanjem Abrahama nakazuje ena verjetnih podmen - podpora ZDA hrvaškemu stališču, da je treba razsojanje o meji med Slovenijo in Hrvaško preseliti pred haaško meddržavno sodišče. Če je ta podmena vsaj verjetna in če Hrvaška prevzema vlogo izvajalca ameriških interesov na zahodnem Balkanu, potem so pred Vlado Republike Slovenije zelo zapletene odločitve, med njimi tudi boleča redefinicija odnosov z ZDA.

Če se bo spor selil pred haaško Meddržavno sodišče, je Abraham ravnal razumljivo. Če bi se vključil v delo arbitražnega sodišča, bi bil, če bi Hrvaška izsilila tudi spor pred haaškim sodiščem, »okužen« in izločen!  Zato je to tudi točka, na kateri se preverja sposobnost slovenske diplomacije. Ko omenjamo  diplomacijo, nimamo v mislih ministra. Slednjemu gre v prvi vrsti za cenen kratkoročni populizem, ki zna biti v resnih mednarodnih vodah sila neprijeten. Ob dejstvu, da očitno plujemo v vodah politično lobističnih odločitev.   

Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je