Z Romi v Šmihelu: Varno bivališče za vse prebivalce RS
09.07.2014
Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je obiskal Novo mesto in Ribnico, kjer se je srečal s kandidati 6. volilne enote in obiskal 26 družin v romskem naselju Šmihel, kjer je bil toplo sprejet. »Dostop do pitne vode in varnega bivališča moramo zagotoviti vsem prebivalcem Republike Slovenije in zagotoviti tudi ustavno predpisano enakost pred zakonom,« je izpostavil Janković.

Problem neenakega obravnavanja romske skupnosti je povezan z dejstvom, da je država lokalnim skupnostim na področju pravnega in komunalnega urejanja romskih naselij prepustila preveč pristojnosti in da je zadržala zgolj skrb za ureditev osnovne infrastrukture. To pa vodi v razlike v obravnavi in reševanju konkretnih problemov in v dolgotrajno prelaganje odgovornosti.

»V Pozitivni Sloveniji se zaradi tega zavzemamo za to, da bi pravno urejanje romskih naselij v celoti prevzela država in da bi bila na ta način na področje vpeljana enotna praksa. Pri tem pa opozarjamo, da za ta ukrep obstoječe zakonodaje ni potrebno spreminjati,« meni predsednik PS in spomnil, da je bila družina Strojanovih po prihodu v Ljubljano, sprejeta in sedaj živi v sožitju z okolico.

Janković je povedal, da je zadovoljen s toplim sprejemom v Šmihelu. »Danes sem tukaj prvič in sem presenečen nad urejenostjo mesta in moram priznati, da se lahko marsikateri vrt skrije. Tudi sam nimam tako lepo pokošene trave, kot jo ima Bojan Tudija in sem prav navdušen nad 26 družinami, ki tu živijo. Mislim, da je to lahko vzor za naprej.«

Alojzij Muhič je povedal, da se v zadnjem času romsko sobivanje na Dolenjskem sicer izboljšuje in da se je uredila komunalna infrastruktura in bivalni prostori, ravno tako pa se je izboljšalo socialno življenje Romov, vendar je ponekod lastništvo parcel v lasti države in ne v lasti občine. Zato se bo Pozitivna Slovenija v bodoče zavzemala, da bi se lahko zemljišča dala v uporabo in v ureditev.

Pozitivni obisk Dolenjske prestolnice, kot ji radi pravijo domačini, se je zaključil v nedavno zgrajenem Mercator centru v Bršljinu. Janković je še enkrat dokazal, da svoje obljube tudi pošteno izpolni in je kupil nogometno žogo in jo s podpisi kandidatov za poslance 6. volilne enote, Renato Brunskole, Alojzijem Muhičem, dr. Marto Bon in Dragico Marto Sternad podaril Romom iz Šmihela. 

Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je