video
Naredil bom vse, da ohranimo delovna mesta v Mercatorju
26.06.2014
Predsednik PS in nekdanji predsednik uprave Mercatorja, Zoran Janković je podal izjavo za javnost o prodaji Mercatorja, kateri je ves čas odločno nasprotoval. Javnosti in nekdanjim sodelovcem se je zavezal, da bo kot mandatar storil vse, kar je možno, da se ohranijo delovna mesta in da slovenski dobavitelji ostanejo na policah Mercatorja.

"Prišel je očitno čas, da tudi jaz podam izjavo glede tega, kar se dogaja v Mercatorju. Minule dneve me je pošteno sram, da gledam svoje protikandidate na volitvah, kako so jih polna usta o Mercatorju, o njem pa vedo le to, da so v njem kupovali.

Če se spominjam začetkov leta 1997, ko smo z ekipo v 8 letih naredili največje in tudi najboljše podjetje v Sloveniji. Podjetje, ki je v regiji pomenilo izjemno veliko, da smo kupovali druga podjetja in širili mrežo. Stanje na današnji dan in če je to res kar piše v medijih, da je kupec dosegel dogovor o plačilu,  je zame izjemno tragičen. Sam bi tudi lahko stal pred Mercatorjem in to upravičeno in nabiral glasove volilcev, češ da sem proti prodaji, ampak vam bom povedal drugače. Zdi se mi nespodobno, da se igrajo z usodo ljudi, ki delajo v Mercatorju. To je 25.000 slovenskih družin, to je 30.000 slovenskih dobaviteljev in to z lahkoto govorijo, kako bodo preprečili prodajo, pa ne vedo, o čem govorijo.

 Spomnimo se leta 2005, ko je bil Mercator prvič prodan na sestanku, 12. avgusta pri Janezu Janši. Imate pričevaje njegove bivše sekretarke zaradi vplivov v časopisnem podjetju Delo. To je bilo leto, ko so se začeli tajkunski prevzemi v Sloveniji, ko so državne banke silile direktorje v jemanje posojil, da so odkupovali podjetja, ki so danes več ali manj v bankrotu, oziroma v prisilnih poravnavah.  In tisti, ki so takrat bili v vladi: SDS, SLS, NSI, Desus, in so očitno soglašali s prodajo Mercatorja, so danes proti tej prodaji. 

Spomnimo se, da je prišel čas, ko je bila leva koalicija petih strank, prisotni od SD, Zares, LDS in Desusa, ki so ustavili prodajo Mercatorja, ko je bila delnica vredna 212€.

 Če je informacija v medijih prava, je Mercator bil prodan lani, junija meseca, ko je bila podpisana pogodba. Moje vprašanje danes je: Kje so bili takrat sedaj vladajoči, da takrat niso rekli, kaj je strateška odločitev za Mercator? Zakaj so ga pustili, da je odšel brez, da bi državni banki dejali, kaj je strateško podjetje za Slovenijo? Ali ne vedo, da se je v tem Mercatorju, v času ko ga je vodil Zoran Janković z ekipo in ko je bila to naša odločitev, ne državna, prodajalo 75 odstotkov slovenskega blaga? Ali ne vedo, da smo takrat to slovensko blago iz naših polic vozili po vsej bivši Jugoslaviji?

Bili so mirno in tiho. Celo izjavili so, da se v postopke bank, ki imajo nadzorni svet in, ki ima svojo upravo ne meša, ker da more biti vse transparentno. Pripeljali so do tega, da je za Mercator sramotno nizka cena, 86€. In danes kričati pred Mercatorjem, kako so proti prodaji Mercatorja, potem ko celo leto, ko so imeli čas, da kaj storijo, je res sramotno dejanje. Jaz sam ne bom obljubil, da lahko to ustavim, kajti ne vem, če bo kupnina plačana, lahko pa obljubim dvoje: Če ne bo kupnina plačana in če bom jaz vodil vlado, potem te prodaje NE bo. Ne prodaje Mercatorja, ne prodaje Telekoma, ne prodaje Triglava. Dokaz temu je dogajanje v Heliosu. Eno izmed 15-tih podjetij, ki je bilo prodano po sklepu vlade in državnega zbora.

 Če pa bo Mercator prodan, potem pa svojim sodelavcem v Mercatorju zagotavljam, da bom naredil vse, da ohranimo delovna mesta in da slovenski dobavitelji ostanejo na policah Mercatorja. In oni dobro vedo, da kar rečem, se tega tudi držim. Mercator ima izjemno perspektivo. Mislim, da se bo celotna mreža ohranila, razen, če je trgovina v slabši kondiciji in je treba iskati povezavo. Osebno sem bil vedno za združevanje trgovskih mrež, trgovskih verig, kajti če tukaj ne rasteš, začneš propadati. V vseh teh letih, odkar sem odšel iz Mercatorja, me ni nihče vprašal, če je to prava vizija. Očitno je zadnjih nekaj let samo vprašanje, ali bo kdo kupil Mercator, ali ga ne bo, nihče pa ni postavil vprašanja in odgovora, kako se lahko Mercator sam naprej razvija. Jaz trdim, da izjemen kapital, 25.000 zaposlenih, ki obvladajo svoje delo, ki znajo svoje delo. Kar danes pogrešam, ko grem v trgovino, je to, da ni več tiste ljubezni, tiste čustvene navezanosti, ko smo vsi imeli radi ta naš Mercator, ko smo bili ponosni, da delamo v Mercatorju.

Svoje protikandidate sprašujem, ali je res čas volitev, čas, ki vse dopušča? Ali se res poskušajo delati norca iz ljudi? Ali res mislijo, da ti ljudje, volivke in volivci, ne vedo, kaj sedaj počnejo? Pred enim mesecem so govorili, da se v postopek ne bodo vtikali, prejšnji teden pa stojijo pred trgovino Mercator, in počno kaj? Polnijo vrečke? Zame je to nespodobno dejanje in tega ne bom počel, čeprav mislim, da bi edini izmed njih imel to pravico, priti v Mercator med svoje bivše sodelavce in za njih, od njih, zahtevati, da se skupaj borimo za najboljšo trgovino.

Torej moje sporočilo Mercatorju, mojim sodelavcem v Mercatorju: Če so vas prodali, si ne dopustiti, da se delajo norca iz vas. Če so vas prodali, vam jaz dajem besedo, da bom naredil vse, kar je možno, da se ohranijo delovna mesta v Sloveniji in da se tudi ohranijo dosedanji slovenski dobavitelji.

Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je