Janković za Siol: Mercatorja ne smemo prodati, nikomur
24.06.2014
V intervjuju za Siol Planet je prvak stranke Pozitivna Slovenija Zoran Janković odgovarjal na aktualna politična vprašanja in pojasnil svojo vizijo za Mercator in prihodnost Slovenije.

Poudaril je, da ni on tisti, ki je zrušil vlado in da so se zrušili sami. Da je odstopila vlada, ni bila njegova krivda, saj ni izbral datuma kongresa, ne kraja, ne ure. Tudi avtobusov na kongres ni organiziral, ampak jih je organizirala stranka. Izpostavil je, da je na kongresu javno pozval Alenko Bratušek, naj ostane predsednica vlade, a naj začne uresničevati osnovne cilje programa PS. Predsednik meni, da bi bilo glede rušenja vlade treba vprašati Židana, Viranta, Erjavca in Bratuškovo. Odgovornost za rušenje vlade bodo morali prevzeti sami.

Na vprašanje, ali mu je Janez Janša ponudil, da bi po poročilu KPK skupaj sestavila vlado, pa odgovarja, da se o tem nista nikoli pogovarjala, saj ostro nasprotuje njegovi politiki in je slaba za državo. Smer razvoja PS je popolnoma različna od smeri razvoja SDS, ob čemer še dodaja, da smer razvoja SDS zavira razvoj Slovenije.

Dotaknil se je tudi teme gospodarstva. Janković pravi, da velik del našega gospodarstva predstavljajo izvozniki, ki so zelo uspešni in jih je potrebno pustiti na miru. Meni, da bi bilo treba odpraviti birokratske ovire, ravno tako pa bi se morali izvajati infrastrukturni projekti, ki so v programu Slovenija 2020, a se niso: »Trdim, da bomo v devetih mesecih po oblikovanju vlade začeli graditi 2. tir železnice, v enem letu 3. razvojno os in 3. a razvojno os. Gradili bomo hidroelektrarne na Savi, uredili odnose v rudniku TET. To so projekti, ki zagotavljajo nova delovna mesta. Aktivirali bomo Primorje Ajdovščina, Cestno podjetje Maribor in Muro, ohranili bomo Cimos in zagnali novi lesnopredelovalni obrat v Kočevju,« je pošteno pojasnil Janković na vprašanje, kako do 10.000 delovnih mest v letu 2015.

Predsednik PS pravi, da ve, kaj je potrebno storiti, da bi se preprečilo propadanje tovrstnih podjetij. Ravno tako lahko zaradi tega postavi datume  in napove svoj umik, če mu to ne uspe. Želi si podpore koalicijskih partnerjev, ker si želi koalicij na podlagi programov: »Če nekdo pride v koalicijo na podlagi programa, se bomo tega držali, ali pa koalicije ne bo več. Drugače gre samo za umiranje na obroke, kot je bilo z zadnjimi tremi vladami, ki so bile vlade kompromisov. Zdaj vidimo, do kod so nas pripeljale.«

Celoten intervju si lahko preberete TUKAJ.

 

 

 

Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je