Predsednik PS proti prodaji Mercatorja
14.06.2014
»Delo se začne lokalno, v lokalnem okolju z lokalnimi domačimi podjetniki. Zato sem tudi v Mercatorju uveljavil, da imajo na vseh policah prednost izdelki slovenskih proizvajalcev,« je včeraj ob inavguraciji strokovnega panela Poslovnega kluba Trzin povedal predsednik PS Zoran Janković, kjer je s podjetniki in občani Trzina spregovoril o svojih izkušnjah kot nekdanji predsednik uprave Mercatorja.

»Mercator bi moral postati last 2 milijonov državljanov Slovenije, kot zadruga,« meni predsednik PS Janković, ki je že leta 1998 kot predsednik uprave, uveljavil filozofijo, da imajo na vseh Mercatorjevih policah prednost izdelki slovenskih proizvajalcev. Prav s širitvijo na tuje trge pa je Mercator odpiral pot tudi slovenski proizvodnji.

V sedanji prodajni strukturi Mercatorja prevladujejo slovenski izdelki, kar  se lahko hitro spremeni s spremembo lastništva. »Posledica bi bili zmanjšani tržni deleži slovenskih podjetjih, kar bi pomenilo velik udarec za slovensko proizvodnjo, zmanjšana zaposlenost in posledično negativen učinek na javne finance,« je izpostavil Janković.

Pomembnost lokalnega je poudaril tudi mag. Frane Mazovec, pobudnik poslovnega kluba in občinski svetnik PS občine Trzin. Meni, da je sedaj čas za socialno podjetništvo, za projekte javno zasebnega partnerstva. »Cona v Trzinu je bila prva cona v Jugoslaviji, zasnovana še v bivši skupni Domžalski občini. Danes pa je med najbolj razvitimi in najbogatejšimi občinami v državi,« je dejal Mazovec. 

Panel poslovnega kluba bo zagotovil osnovno platformo, na kateri si bodo  podjetniki, občani in zaposleni lahko izmenjali izkušnje o prednosti in koristih psihološke obravnave v podjetju. »Bolj  kot kdajkoli prej je zdaj čas za izgradnjo novih načinov vodenja, ki bi bili za lokalno podjetništvo trajni in donosni. To podjetnikom lahko nudi strokovnjak, ki ima znanje psihologije in managementa,« je zaključila psihologinja in predsednica regijskega odbora PS Posavje Anamarija Toth Pope.

Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je