Janković: Za svobodno in socialno Slovenijo
08.06.2014
Častni govor predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića na spominski slovesnosti ob 72. obletnici ustanovitve prve slovenske brigade in II. grupe odredov v organizaciji Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, kjer se je zbralo preko tisoč obiskovalcev.

Spoštovani gospe in gospodje, dragi borke in borci, v čast in ponos mi je, da sem danes tukaj med vami, ob komandantu Janezu Stanovniku. Po njegovem uvodnem govoru o slovesnoti ob 70. obletnici izkrcanja zavezniških sil v Normandiji, imam povedati le slednje: v tistih letih, ko so zavezniki premagali največje zlo 20. stoletja, nacizem in fašizem, smo bili enakopravni, enakovredni, čaščeni in slavljeni. Zato menim, da bi moral imeti mesto na tej proslavi v Normandiji tudi predsednik države Republike Slovenije.

Ali je zdaj čas, ko smo spet pred parlamentarnimi volitvami, da govorimo o tem, da nekdo postavlja pod vprašanje proslave, dokumente in jasna dejstva, kdo je rešil Evropo in svet pred fašizmom? Da se spet postavljajo spomeniki domobrancem? Moj odgovor je, da tega več ne smemo dovoliti, nikjer. Ali je spet vprašanje, da komandantu Josipu Brozu Titu, ki je bil čaščen in slavljen že v času 2. svetovne vojne in po smrti, ne moremo vrniti Titove ceste? Menim, da se moramo odločiti in Ljubljani vrniti Titovo cesto. Ne bi razdvajal in delil na tiste, ki so za ali proti, govorim samo o dejstvih, o tem, da je treba spoštovati partizane in partizanke. Spoštovati tiste, ki so ustvarili to državo, da smo danes neodvisni in samostojni.

Sedaj pa se postavi vprašanje, ali smo res neodvisni, ali smo pri svojih odločitvah res samostojni? Ali bomo pri vsakih volitvah žrtvovali 26 tisoč upokojencev, ki nosijo na svojih prsih častne znake partizanske borbe? Ali se bomo spet vprašali, kaj sta to javno šolstvo in javno zdravstvo? Ali se bomo igrali z usodo mladih in ukinjali subvencije za šolske vozovnice in nato po pritiskih ugotavljali, da so to napake?

Če želimo napake odpraviti, je pogoj, da imamo uspešno gospodarsko rast. Da imamo nova delovna mesta. Kajti brez delovnih mest, brez tega, da zaposlimo brezposelne, ljudje ne morejo imeti socialne varnosti. Ne morejo imeti ponosa. Ali ni čas, da se ponovno vrnemo k vrednotam iz leta 1944 in 1945? Kaj je vodilo naše ljudi, naše osvoboditelje, ki so upali reči ne? Kaj je bilo v njihovih srcih, ko so dajali svoja življenja? Vizija živeti na svoji zemlji, biti svoboden, poskrbeti za svoje potomce, da lahko sami odločajo, kam bodo šli.

Danes je ponovno čas, ko bo se treba boriti na gospodarskem področju. Ko bodo prihajali vroči dnevi in bodo vsi govorili o gospodarski rasti, o 60 do 100 tisoč delovnih mestih, ampak brez konkretnih razlogov. Jaz bom naštel samo nekaj konkretnih predlogov, po vzoru, ki smo jih delali v Ljubljani. Nedvomno je potrebno slabo banko preoblikovati, kajti ta je največja poguba našega gospodarstva. Nedvomno so banke največji krivec za to, kar se je v Sloveniji zgodilo. Nedvomno bomo v prvih šestih mesecih začeli graditi 2. tir od Kopra do avstrijske meje in se potem čez Dunaj povezali z Moskvo. Nedvomno pride po devetih mesecih po volitvah na vrsto gradnja 3. razvojne osi, Metlika, Koroška. In nedvomno bo prišlo do izgradnje 3a razvojne osi. V Kočevju zagon lesnopredelovalne industrije. Nedopustno je, da bi to delalo podjetje, ki bo prodajalo našo hlodovino v tujino.

In danes je Evropa pred izzivom, ko išče nove rešitve. Propadel je komunizem, propadel je samoupravljani socializem, ki je bil najbližji približek temu, kar hočemo. Danes pa vidimo, da propada tudi kapitalizem in iščemo novo pot. Ta mora voditi k temu, da ima vsak streho nad glavo in da lahko normalno živi. In to je tisto, kar zagovarjam in bom zagovarjal. Spoštovane partizanke in partizani, spoštovane borke in borci. Za ideale, za katere ste se zavzemali v času 2. svetovne vojne, bomo mi prevzeli, ideale za socialno in svobodno Slovenijo.

Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je