video
Lista PS v Murski Soboti in Mariboru
23.05.2014
V okviru kampanje za evropske volitve je lista PS z nosilcem Jožetom Mencingerjem obiskala Mursko Soboto in Maribor.

Na povabilo poslanca PS iz Murske Sobote Branka Ficka so na pogovoru z naslovom Ali nas in v kolikšni meri Evropska unija omejuje pri razvoju gopodarstva, kmetijstva in turizma? spregovorili o problematiki Pomurja, predvsem na področju kmetijskega sektorja.

Branko Ficko je izpostavil, da je kmetijstvo komperativna prednost tega dela Slovenije. Franc Režonja, vodja območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Murska Sobota, je poudaril, da je poslanec veliko naredil za regijo: “Takšnega poslanca Pomurje še ni imelo.” Spregovoril je o dodatnih možnostih črpanja evropskih sredstev in spomnil, da Slovenija do sedaj ni imela predstavnika v odboru za kmetijstvo v Evropskem parlamentu.

Jože Mencinger je povedal, da je pri kmetijstvu treba upoštevat to, da je potrebno obdržat pokrajino, takšno kot je. “Najbolj nevaren za kmete je predviden sporazum med ZDA in EU, ker na trg prihaja gensko spremenjena hrana, to pomeni, da bi se število kmetov še zmanjšalo,” je dejal in povedal, da je naklonjen subvencijam.
“Ni problem narediti, problem je prodati,” je še komentiral kmetijsko dejavnost in dodal: “Nisem strokovnjak za to področje. Mene zanima ekonomija.”
“Tudi kmetijstvo potrebuje dobrega ekonomista,” je dodal Režonja.

“Čim bolj vas pusti Bruselj pri miru, bolje je. Bruselj nima lokalnega znanja kako delati sir. Nacionalni interes je treba ščiti, ni se potrebno popolnoma držati čisto vseh predpisov EU,” je še poudaril profesor ekonomije, ki najraje kupuje slovensko.

Direktor Regionalne razvojne agencije Mura Danilo Krapec je povedal, da so na prehodu v novo finančno perspektivo zamenjali pristop. “Vsi so hoteli biti nerazviti, da bi bili deležni pozornosti, mi smo se odločili nasprotno. Želimo postati dobro prepoznavna regija in povečati kvaliteto življenja. V novi finančni perspektivi pričakujemo, da čim več ljudi misli s svojo glavo. Predvsem kadar prevzemamo evropske direktive,” je dejal.

Oglejte si video:

 

Sledil je obisk Maribora in sproščen klepet ob kavi. Jože Mencinger, Marjan Sedmak in mariborska poslanka Alenka Lampe pregovorili so o pomembnosti volitev in situaciji v Mariboru.

Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je