Pismo Zorana Jankovića članicam in članom PS
22.04.2014
Dragi član/članica, 4. december 2011 je bil za Slovenijo zgodovinski dan. Tisto decembrsko nedeljo je mlada Pozitivna Slovenija premagala uveljavljene politike ter prepričljivo zmagala na predčasnih parlamentarnih volitvah.

Mnogi politični nasprotniki so presenečeni ostali brez besed, mi pa smo vedeli, da naša zmaga ni bila naključna. Bila je rezultat odličnega razvojno naravnanega programa ter naše iskrene želje, da življenje v Sloveniji obrnemo na bolje. Volivke in volivci so nam zaupali zaradi otipljivih preteklih dosežkov, tako na gospodarskem kot lokalnem političnem področju, in ker smo bili optimistični, vendar realni, strokovni in učinkoviti ter predvsem s srcem pri stvari. V sedmih tednih od ustanovitve stranke do dneva volitev smo dokazali, da smo najboljša ekipa. Bili smo enotni v prizadevanjih za skupen cilj – čim prej premagati finančno, gospodarsko in politično krizo ter državljanom zagotoviti višjo kakovost življenja.  

Naša učinkovitost je marsikaterega politikanta prestrašila, predvsem pa je združila naše politične nasprotnike v boju proti spremembam. Če bi jih uvajala nova, sveža in s politično zgodovino neobremenjena Pozitivna Slovenija, bi morali spreminjati tudi svoje vzorce vedenja. Tega pa niso bili pripravljeni storiti, združeni v porazu, nastopili so s figami v žepih, zato sem bil žal neuspešen v pogajanjih za sestavo vlade.

Po letu dni v opoziciji smo v stranki dobili novo priložnost. Da smo jo lahko izkoristili, sem stopil velik korak nazaj. Pozabil sem na svoje ambicije in se umaknil z mesta predsednika Pozitivne Slovenije iz istega razloga, kot sem jo ustanovil – da bi lahko sestavili vlado in s programom, ki je na volitvah prejel največjo podporo volivcev. S svojim odstopom sem zagotovil mandat naši članici Alenki Bratušek, ki je pogumno prevzela krmilo države in postala tudi predsedujoča stranki.

Odločitev zame ni bila enostavna, še posebej, ker sem bil nemočen proti obtožbam, ki so me doletele. Hudo je, ko so tako napadena tvoja prizadevanja in pretekli dosežki ter oškodovan ugled in dobro ime, pa ne moreš narediti nič drugega, kot čakati in upati, da ti bo čim prej dana možnost dokazati svojo nedolžnost. Kljub temu, da sem najraje med ljudmi, sem se zavestno odločil, da vas na terenu ne bom obiskoval, ker med vas ne želim sejati dvojnosti in zmede. Bil pa sem vedno na voljo Alenki in njeni ekipi za nasvet, usmeritev, pomoč. V preteklem letu so jo sprejeli samo enkrat, ob tem pa se je vlada žal zmeraj bolj oddaljevala od našega programa, ki je na volitvah prejel največ zaupanja.

Vlado vodi Pozitivna Slovenija, ki nosi tudi največjo odgovornost za uspeh ali neuspeh države in neizvajanje programa, s katerim bi zagnali gospodarsko rast in zagotovili nova delovna mesta. S svojo kandidaturo za predsednika stranke zato ne tekmujem proti Alenki Bratušek, ampak želim Pozitivno Slovenijo vrniti k njenim koreninam, zaradi katerih smo jo ustanovili in na volitvah zmagali. Danes nas člani zaradi neizvajanja programa zapuščajo in stranka žal izgublja svojo moč, zato jo je potrebno okrepiti, da bi lahko skupaj delali v dobro Slovenije. Želim si pozitivnega prirasta članov, predvsem mladih, na katere bomo lahko prenašali svoje znanje in izkušnje, ti pa nas bodo s svojimi idejami nekoč presegli.

Ko govorimo o dobrobiti države, je potrebno pogledati dlje kot le do konca sedanjega mandata. Grožnje veljakov nekaterih drugih strank s predčasnimi volitvami in njihovo vmešavanje v notranje zadeve Pozitivne Slovenije je nedopustno. Njihovi motivi so usmerjeni v preživetje njihovih strank in v namerno slabitev naše. Mnogi znajo veliko povedati o državotvornosti, doslej so naredili žal bolj malo.

Kako bomo uspešno nastopili na prihodnjih parlamentarnih volitvah, če bo podpora stranki tako nizka kot danes? Kako bomo lahko prispevali k dobrobiti države brez zdrave in močne Pozitivne Slovenije? Kdo razen nas bo izvajal naš razvojni program za boljšo in konkurenčnejšo Slovenijo?

Prepričan sem, da ima lahko Pozitivna Slovenija predsednico vlade, predsednika stranke in župana glavnega mesta. Argument, da predsednik vlade običajno predseduje tudi stranki, ni prepričljiv. Posebej ne, ker časi za Slovenijo niso običajni, temveč izjemno težki. Prvič, nemogoče je od kogarkoli zahtevati, da danes ob vodenju države izvaja še funkcijo predsednika stranke. Drugič, ker biti enak kot drugi, torej običajen, še zdaleč ni nujen recept za uspeh. Med drugim smo edina stranka v zgodovini države, ki je na parlamentarnih volitvah zmagala stara samo sedem tednov. Prav nič običajnega.

Vedno sem verjel, da dobra ekipa zmore vse. Delo si je potrebno razdeliti. Razmere so tako zahtevne, da jih lahko premostimo le skupaj in to tako, da bo vsak prispeval tisto, kar najbolje zna ter za svoje odločitve prevzel tudi odgovornost. Sam želim ponovno, na vso moč, zagnati ideje za gospodarsko rast, delo in socialno pravičnost. Nič drugače od tega, kar smo zapisali v naš zmagovalni program in je doslej večinoma ostalo le na papirju. Vsak od nas, predvsem pa poslanci in poslanke, ki ste jih izvolili, se mora vprašati, kaj od obljubljenega jeseni 2011 je uresničeno. Kje je drugi tir železnice, tretja razvojna os, zakaj se zapira rudnik v Hrastniku, zakaj umirajo mnoga druga podjetja in zakaj se pri mladih krepi brezup in še bi lahko našteval.

Odgovornosti za morebiten odstop predsednice vlade ne morem prevzeti, o tem odloča sama. Da bo po njenem odstopu zavladal Janez Janša, je nesmiselno ustrahovanje. Vsi vemo, da je pred vladanjem potrebno najprej zmagati na volitvah. Alenki zato predlagam, da nadaljuje z vodenjem vlade, prosim jo le, naj bo bolj vztrajna in odločna pri izvajanju programa stranke, ki ga je tudi sama pomagala pisati.

V dneh pred kongresom vas ne bom obiskoval na terenu in prepričeval. Prvič, tega nisem počel od svojega umika. Zdelo bi se mi licemerno in podcenjujoče do vas, če bi to naredil sedaj. Drugič, kongres kot najvišji organ stranke je namenjen ravno temu soočanju mnenj v prisotnosti in vpričo vseh.

Veliko osebne energije sem vložil v zagon Pozitivne Slovenije. Skupaj smo jo pa popeljali do zmage, za kar sem vsakemu od vas posebej hvaležen. Zato vsako naše srečanje doživljam tudi kot praznik optimizma, ko se zberemo tisti, ki znamo v najbolj črnem dnevu ne le videti žarek svetlobe, ampak zgraditi svetilnik upanja tudi drugim.

Mnogi preračunljivci si želijo, da bi se Pozitivna Slovenija sprla in razklala. Tako bi se znebili nevarnega konkurenta. Zato moramo še toliko bolj stopiti skupaj, dokazati svojo moč in enotnost, se vrniti h koreninam ter vizijo, program in vrednote, ki so nas združile ob ustanovitvi, ponovno priklicati med nas.

 

Dragi član/članica,

da bi ponovno okrepili Pozitivno Slovenijo, te vabim na kongres stranke, ki bo 25. aprila, ob 17.30 na Brdu pri Kranju.

Sam nisem odločal o nujnosti kongresa, niti o času in lokaciji dogodka in vem, da boste nekateri primorani vzeti celo dopust tik pred prazniki. Zato bom iskreno vesel tvoje udeležbe, da bomo v kar največjem številu lahko legitimno odločili o prihodnosti naše stranke ter z močno Pozitivno Slovenijo prispevali k dobrobiti državljanov celotne države.

S spoštljivimi pozdravi,

 

Zoran Janković

 

Ljubljana, 18.4.2014

Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je