Vlada na Kočevsko ni pozabila
14.04.2014
»Danes sem večkrat slišala, da nismo pozabili na ta del Slovenije, in res nismo,« je dejala predsednica vlade Alenka Bratušek na novinarski konferenci v okviru regijskega obiska PS na Kočevskem, ki je bil namenjen tako javnemu sektorju kot tudi gospodarstvu, predvsem lesnopredelovalni industriji, ob koncu obiska pa še srečanju s članicami in člani iz regije.

Predsednica vlade in predsedujoča PS Alenka Bratušek, minister za gospodarstvo in tehnološki razvoj Metod Dragonja, minister za kulturo Uroš Grilc, poslanke in poslanci ter strokovni sodelavci PS, ki so danes obiskali Kočevsko regijo, so obisk začeli na Občini Kočevje. Sprejel jih je župan Vladimir Prebelič.

Občina Kočevje beleži eno izmed najvišjih stopenj brezposelnosti v Sloveniji, hkrati pa ima izjemen lesni potencial. Gostiteljica obiska Aleksandra Osterman je izpostavila, da je to prvi regijski obisk, namenjen izključno Kočevski. »Država mora pomagati ustvariti pogoje za zagon gospodarstva, potrebujemo razvoj, nova delovna mesta in izboljšano infrastrukturno povezavo. Verjamem, da bo PS tista, ki bo stvari spremenila na bolje,« je dejala.

Poudarila je tudi, da se nikoli več ne sme zgoditi selektiven politični pristop, ki se najbolj kaže v obnovljeni železnici do Ribnice. »Najprej do Kočevja ni zmanjkalo denarja, ampak politična volja, ampak to bomo odpravili. Veseli me, da sem lahko prispevala k temu, da je v državnem proračunu za prihodnje leto 8 milijonov evrov za pričetek obnove naše železnice,« je povedala poslanka in izpostavila tudi, da se je s tretjo razvojno osjo kočevska infrastruktura zapisana v koalicijsko pogodbo.
»Prvič je Kočevska vključena v koalicijsko zavezo katere koli vlade, kar me navdaja z določenim optimizmom. Prav tako je minister za gospodarstvo že ob nastopu funkcije prepoznal največji potencial Kočevske regije v razvoju lesno predelovalne industrije,« je še izpostavila.

Ekipa PS je obiskala tudi Društvo upokojencev, Invalidsko podjetje Želva, podjetniški inkubator Kočevje, udeležila pa se je tudi otvoritve Gimnazije in Srednje šole Kočevje.

Uroš Grilc
dr. Uroš Grilc
minister za kulturo
»Prepričana sem, da Kočevje nujno potrebuje uspešno delovanje gimnazije in srednje šole, pa tudi, da vam bo novo poslopje to tudi omogočalo. Poklicno izobraževanje namreč v celotno regijo prinašala visoko tehnološko znanje, ki ga potrebujejo lokalna podjetja in celotno gospodarstvo,« je povedala premierka Alenka Bratušek.

Minister za kulturo Uroš Grilc si je ogledal Šeškov dom in izpostavil, da najhitrejša pot do njegove obnove vodi skozi energetsko obnovo stavbe. Z županom Kostela Valentinom Južničem sta spregovorila o odpravljanju še zadnjih ovir za prenos lastništva gradu Kostel na občino.

Metod Dragonja
Metod Dragonja
minister za gospodarstvo
Veliko se dela na tem, da se lesnogospodarstveno verigo spravi v red in preko tega ustvari nova delovna mesta,« je dejal minister za gospodarstvo Metod Dragonja, kije obiskal podjetje Snežnik, Nolik in Lesing. Izpostavil je strateško pomembnost podjetja Snežnik in dejal, da posluje solidno. Lahko bi prevzelo nove vloge, ki se pojavljajo v novih konceptih lesnopredelovalne industrije pri nas.

»Srečanje se je zaključilo s srečanjem s člani PS iz regije, na katerem so spregovorili o vtisih iz obiska in dogajanju v stranki. Ob koncu obiska je predsednica vlade Alenka Bratušek še enkrat zagotovila, da v Ljubljani na Kočevje niso pozabili in da bodo sprejeti ukrepi tudi v tej regiji pozitivno vplivali na rast zaposlenih in okrevanje gospodarstva.

Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je