Referendum o arhivih bo 4. maja
03.04.2014
»O arhivih in arhivskem gradivu, ki predstavlja pomemben pravni in kulturni spomenik vsakega naroda in države, je prav, da se razpravlja posebej, ne pa da se razpravo o tem pripoji kampanji za evropske volitve kot neko drugorazredno temo. V tem primeru bi šlo za poceni politizacijo pomembnega vprašanja,« je Jože Kavtičnik uvodoma povedal v predstavitvi stališča na izredni seji Državnega zbora, na kateri poslanci odločajo o odloku razpisa referenduma in datumu referenduma o arhivski noveli. Ob tem je izpostavil, da Pozitivna Slovenija podpira 4. maj kot dan glasovanja.

Minister za kulturo dr. Uroš Grilc je podobnega mnenja, pojasnil je, da naj poslanci referenduma ne povezujejo z evropskimi volitvami in s tem razvrednotijo pomembno temo o arhivih.

Poslanec Jože Kavtičnik je ob tem še spomnil na nedavno sejo odbora za kulturo, kjer se je ob obravnavi amandmajev poslanske skupine SDS izkazalo, da »pri tem se ves čas sklicujejo tudi na evropske vrednote in resolucijo Evropskega parlamenta o totalitarizmih, pri čemer pa zlahka zamolčijo tisti del resolucije, ki prepoveduje zlorabo arhivov v politične namene,« je pojasnil Kavtičnik in dodal, da na dan evropskih volitev referenduma zagotovo ne moremo izvesti, saj SDS za kaj takšnega ne more prepričati dvotretjinske večine navzočih poslancev, torej zadostnega števila poslancev.

Kavtičnik je še poudaril, da je Pozitivna Slovenija stranko SDS že pred vložitvijo pozvala, naj zahtevo za razpis referenduma umakne, »saj smo prepričani, da za prihodnost arhivov, za sodobne, urejene in dostopne arhive lahko največ naredimo le s povečanimi investicijami v arhivsko infrastrukturo in doslednim izvajanjem strategije digitalizacije arhivov.«

»V Pozitivni Sloveniji smo prepričani, da bomo državljanom in državljankam v referendumski kampanji pojasnili, da ne gre za nikakršno zapiranje arhivov, prav nasprotno, delež dostopnega gradiva bo z novelo zakona večji, dostop do arhivskega gradiva se za raziskovalce v ničemer ne spreminja, prav ta novela zakona določa možnost dostopa vsakega posameznika do katerega koli gradiva pred letom 1990, s prekritimi občutljivimi osebnimi podatki o zdravstvenem stanju in spolnem življenju,« je prepričan poslanec.

Zahteva za razpis referenduma je bila vložila v Državni zbor v torek prejšnji teden.V predlogu odloka o razpisu je določeno tudi referendumsko vprašanje, na katerega bodo odgovorili volivci. Glasi se: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA-A), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 28. januarja 2014?

 
Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je