Pošteno in odgovorno do volivk in volivcev

Drage Velenjčanke, dragi Velenjčani, leta 2011 ste Pozitivni Sloveniji in meni naklonili zaupanje ter nas nagradili z zmago na državnih volitvah. Za vašo podporo sem se vam že zahvalil preko medijev in z delom v Državnem zboru. Kot poslanec sem danim obljubam sledil. Vseh nisem uspel izpolniti, želim pa jih. In z vašim zaupanjem mi bo to tudi uspelo. Med ključnimi projekti, ki so pred nami, bi izpostavil dva: V Državnem zboru bom osebno pristopil k spremembi Zakona, da bodo VSI otroci v Sloveniji imeli brezplačne šole v naravi in brezplačne malice. Drug prav tako pomemben projekt je, da bomo v 12 mesecih po prevzetju vlade začeli z gradnjo 3. razvojne osi. Poskrbeli bomo za transparentnost državnih investicij. V velike projekte, ki zadevajo vse prebivalce Šaleške doline pa bomo v prvi vrsti vključili ljudi, ki v Šaleški dolini živijo. Mednje sodijo usoda Premogovnika, TEŠ-a, Gorenja in drugih naših gospodarskih družb, ki imajo velik vpliv na kvaliteto življenja pri nas.

O tem, da bom obljube izpolnil, govori moje dosedanje delo.

–       Uvedel sem prvo, in žal še vedno edino, brezplačno šolo v Sloveniji,

–       9 let organiziram in vodim brezplačni tečaj smučanja za otroke petih razredov OŠ v savinjski in šaleški regiji,

–       V Državni zbor sem podal predlog za izvedbo brezplačnih šol v naravi za OŠ,

–       Vložil sem Zakon o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov (ki že je v veljavi),

–       Kljub nasprotovanju vlade sem podprl Zakon o poroštvu TEŠ 6,

–       Preprečil sem namero, da bi Razvojnemu Centru za Energetiko v Velenju vzeli projekt vreden 10 milijonov evrov (zaradi česar je projekt ostal),

–       Prisluhnil sem idejam malega gospodarstva in Ministrstvu za izobraževanje ter Ministrstvu za gospodarstvo predlagal ustanovitev Centrov uporabnih znanj v okviru MIC-ev,

–       Zavzel sem se za podjetje Veplas iz Velenja.

Zakaj smo se aprila ločili?

Po volitvah smo verjeli, da smo se v Pozitivni Sloveniji, ob predsedniku Zoranu Jankoviću združili ljudje, ki bomo delali pošteno in prešli od BESED k DEJANJEM.

Zoran Janković je bil vselej naklonjen dogovorom, ni pa pristal na tiste vrste kompromisov, ki bi od stranke zahtevali, da se distancira od osnovnih ciljev zaradi katerih so ji ljudje na volitvah izrekli podporo. Zato je raje stopil v opozicijo, kot da bi se tu oddaljil od ukrepov, ki so potrebni za vnovičen zagon Slovenije.

Bili smo konstruktivni. Po razpadu Janševe vlade smo priložnost za sestavo vlade zaupali Alenki Bratušek. Z manevrom popuščanja ji je uspelo skleniti koalicijo s strankami SD, DL in DeSUS, kar je v državo sicer sprva prineslo nekoliko več miru in optimizma, se je pa zaradi odstopa od naših temeljnih načel razvojni potencial hitro izgubil. Vladi ni in ni uspelo zagnati. Kljub sanaciji bank ji ni uspelo zmanjšati brezposelnosti. Banke polne denarja pa niso našle mehanizma, kako le tega spraviti do zdravega dela gospodarstva.

Razkol v koaliciji je predsedujoča poizkusila ustaviti z žrtvovanjem dveh ministrov iz vrst Pozitivne Slovenije, je pa to začeti proces zgolj na kratko zavrlo. Številni člani Pozitivne Slovenije smo jo opozarjali, da je potrebno slediti danim obljubam in rešitvam, ki jih je naš program zagotavljal, na to pa se je odzvala tako, da je zahtevala kongres in volitve. Vse, kar je temu sledilo, vam je poznano. Ostali smo tisti, ki vemo, kaj je potrebno za razvoj gospodarstva in okrevanje trdne socialne države.

Sloveniji bomo pomagali konkretno in premišljeno. Določili smo najpomembnejše razvojne cilje, prednostne projekte in roke v katerih bodo ti projekti izvedeni. Z infrastrukturnim programom, z razvojem energetike, z uporabo lesa kot strateške surovine, s spodbujanjem zelenega turizma in tistih kmetijskih panog, ki prinašajo visoko dodano vrednost, bomo zagotovili osnovna gospodarska pogoja: 3 do 4 odstotno gospodarsko rast in 10.000 novih delovnih mest.

HVALA ZA VAŠE ZAUPANJE!