Evropske volitve so pred vrati

Nepričakovano – ali pa tudi ne, bodimo realisti, evropske volitve pač trkajo na vrata in evropski seniorji so hvaležna volilna baza – zavzetost za problematiko starajoče se (lepše rečeno dolgožive) družbe strmo narašča. Tudi med evropskimi poslanci in komisarji. 5. novembra je evropsko seniorsko združenje AGE Platform Europe (katerega člani smo tudi Pozitivni Seniorji) v Evropskem parlamentu predstavilo Manifest, ki govori o tem, kaj pričakujejo seniorji od poslancev naslednjega sklica Evropskega parlamenta. Dokument je preveden v slovenščino in je bil dan v konstruktivno branje Pozitivnim Seniorjem, da še sami dodamo to in ono ter predvsem kaj konkretnega, kaj takšnega, kar nas žuli v vsakdanjem življenju.

 

Na zgoraj omenjenem novembrskem srečanju je sodelovalo kar nekaj evropskih poslancev, toda osem slovenskih je blestelo s svojo odsotnostjo. Osrednje sporočilo Manifesta je naslovljeno na poslance prihodnjega sklica, glasi pa se, če lahko malce interpretiram: vsaj malo se vidite med nami tudi po volitvah in ne samo šest mesecev pred njimi, ko začenjate razmišljati o prihodnjem mandatu.

Vendar ne smemo misliti, da na svoje volivce za štiri leta in pol pozabijo samo slovenski poslanci Evropskega parlamenta. Minuli četrtek smo se v Rimu srečali s svojimi italijanskimi seniorskimi kolegi, kakih dvesto jih je bilo v dvorani. Govora je bilo o prihodnjih evropskih volitvah in o tem, kako pomembna je za verodostojnost Evropskega parlamenta dobra udeležba na njih. In seveda o tem, kako politika rada v bruseljskih garažah parkira kadre, ki so doma začasno ali za vedno odveč. Po navadi od njih potem tudi ni moč veliko pričakovati. Ko sem omenil, da morda ne hodim na prave kraje in da sem kakšnega od osmih slovenskih poslancev v zadnjih štirih letih in pol občasno videl na bruseljskem letalu ali v najboljšem primeru v čakalnici na letališču, je dvesto glav pokimalo. Ko sem izrekel upanje, da imajo italijanski poslanci – desetkrat več jih je kot slovenskih – pristnejši odnos do svoje volilne baze, se je dvorana gromko zakrohotala. Nobenega dvoma ni, da je bil to najzabavnejši trenutek dneva, vendar z grenkim priokusom: volilna baza reagira s cinizmom.

Vendar tudi s sporočilom: če hočemo, da bo Evropski parlament odigral svojo vlogo v trikotniku, v katerem sta poleg njega še Evropska komisija in Evropski svet, moramo jemati volitve resno. Tako volivci kot izvoljenci.