50 dni

V zadnjem času so bile vse oči v Sloveniji, pa tudi v tujini, uprte v našo novo vlado in ukrepe, ki jih je ta intenzivno pripravljala za izhod iz krize. In za to je imela dejansko vsega skupaj 50 dni. Toliko je namreč minilo, odkar vlada deluje v novi postavi, in toliko je bilo časa za pripravo ukrepov.

Zapuščina, ki jo je pustila prejšnja vlada, je namreč katastrofalna: 1 milijarda in 800 tisoč proračunskega primanjkljaja, 150 milijonska luknja v pokojninah, v evrih seveda, neustavni ukrepi … Vlada je torej v 50 dneh pripravila dva ključna dokumenta – Program stabilnosti in Nacionalni reformni program, ki ju je poslala v Bruselj.
Oba dokumenta zajemata ukrepe, ki so v prvi vrsti nujni, a razumni in hkrati niso drastični. Bistvo ukrepov je, da v čim večji meri vplivajo na razvoj in umiritev razmer na trgu dela, to pa je moč doseči le s stabilno gospodarsko rastjo in strukturnim uravnoteženjem javnih financ.

V 50 dneh je vlada uspela izdati obveznice in menice, sicer še vedno po visoki ceni, vendar je bila cena nižja od lanskoletne oktobrske zadolžitve, ko se je zadolževal bivši minister za finance gospod Šušteršič.

Vlada je v 50 dneh uspela doseči tudi dogovor s sindikati javnega sektorja.

V 50 dneh je vlada uspela vzpostaviti dialog s protestniki.

In v tem času je začela reševati tudi podjetja, kajti zaveda se, da je za Slovenijo pomembno vsako delovno mesto. Kako pomembna so delovna mesta je vlada pokazala v Peku in Cimosu. S podjetjema sta se ukvarjali tako prejšnja kot tudi predprejšnja vlada, ki jima v 550 dneh ni uspelo, kar je naši vladi – vladi Bratuškove – uspelo v, ja, uganili ste, 50 dneh.

Žal so veliko dobrih podjetij v preteklosti nekateri namensko uničevali in izčrpavali, tako kot se je zgodilo v našem IUV.

V novi vladi se torej števec ne vrti v smeri kadrovskih menjav, temveč v ohranjanju in pridobivanju novih delovnih mest! Tako je to in to je bistvo!

Veliko je še ukrepov, ki jih bo potrebno sprejeti, na primer fiskalno pravilo, krepitev stabilnosti bank, razdolževanje in prestrukturiranje podjetij, določiti bo treba strategijo upravljanja naložb države, postopke za privatizacijo nekaterih podjetij … Vendar je potrebno za kvalitetno pripravo strategij in ukrepov dati vladi še kakih dodatnih 50 + 50 dni.

Seveda v tem času nastaja vse polno medijskih in drugih špekulacij, podtikanj in nizkih udarcev. Kar je po svoje razumljivo. Bolečina je velika. Bolečina, ker nam uspeva, kar njim ni. Ali si tega niso želeli ali samo niso znali, tega ne vem. Upam samo, da se bodo čim prej začeli zavedati, da smo vsi v istem zosu. Zato zdaj res ni čas za žalitve, grožnje in nevoščljivost. Zdaj je čas, da pokažemo, da je Slovenija lahko družba zdravega okolja, blaginje in dobrih medčloveških odnosov. A treba se je lotiti – podobno kot to delajo v ekipnem športu – skupaj in kolektivno, saj imamo vsi en in isti cilj: zmago