Lejla Hercegovac
BLOG | Lejla Hercegovac
Raka se da premagati
07.03.2013
V Sloveniji vsako leto prvi teden v marcu posvečamo boju proti raku. V svetu letno zboli za rakom več kot 12 milijonov ljudi, skoraj 8 milijonov pa jih zaradi raka umre. Slovenija je po obolevnosti za vsemi vrstami rakov med 40 državami Evrope na 8 mestu.

Stopnja obolevnosti nenehno raste, zato se ob tednu boja proti raku sprašujemo: Kaj je to rak, zakaj nastaja, zakaj ga je vse več in kako ga preprečiti?

Rak je diagnoza na papirju, kot vsaka druga, in ime, ki po nepotrebnem zbuja strah. Razlogi za njegov nastanek so različni (genetski, metabolični, prehranski, psihični - se pravi notranji in zunanji). Za nastanek raka nikoli ni kriv le en dejavnik, vedno jih je več, ki v trenutku slabega telesnega stanja povzročijo rast rakavih celic.


Vsak organ v telesu ima normalne, živeče celice in tiste druge, ki so v fazi mirovanja (v G ali ničli fazi). Strokovnjaki pravijo, da so vsi ljudje, ki so zboleli za rakom, pred tem preživeli šestmesečno slabše psihično počutje, drugače povedano, bili so depresivni.


Raka je vse več, naloga vsakega človeka pa je, da s svojim življenjskim stilom preprečuje razvoj slabih celic pri sebi in tudi pri drugih. Skrb za prehrano, dobri medosebni odnosi, redni zdravstveni pregledi in fizična aktivnost zmanjšujejo obolevnost.


Med mladimi do 19 leta je najpogostejši rak levkemija, pri odraslih pa so pogostejši raki debelega črevesa, pljuč, dojk, spolnih organov ... Kitajci bi rekli, da imamo največ teh oblik raka zato, ker smo Evropejci in Slovenci žalostni, depresivni, jezni in brez ljubezni. Kitajcem seveda ne gre vsega verjeti, a naj bo teden boja proti raku vseeno teden, ki bo v vsakem od nas prebudil premislek in odločitev za premik naprej, za svoje zdravje. Naj nikoli ne preberemo, da je naša diagnoza rak. Pomislimo na tiste, ki niso zdravi in bi dali vse za sekundo zdravja, na tiste, ki nimajo sto želja ampak eno samo ... biti (spet) zdrav! Raka je mogoče premagati, ker je človek močnejši od njega, ker je močnejši od zlovešče diagnoze na papirju.
Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je