Janja Klasinc
BLOG | Janja Klasinc
Komu je odgovoren JJ
03.09.2012
Začela se je težka politična jesen, ki naj bi državljankam in državljanom prinesla politične in gospodarske rešitve. Toda, vse kaže, da Janševa vlada tega zahtevnega projekta ne bo uspela speljati. Zakaj? Preprosto zato, ker ne ministrski predsednik, ne njegovi ključni ministri, temu niso kos. Že Pahorjevi vladi so mednarodni finančni trgi in pristojne institucije jasno povedali – treba je sprejeti reforme. Takratna opozicija in sedanja koalicija pod vodstvom Janeza Janše se je iz poskusov bivše vlade norčevala in organizirala kampanjo in bistveno pripomogla, da sta reformi pokojninskega sistema in trga dela padli.

Kljub jasnim zahtevam, kaj je treba storiti, se je neizvoljena, v parlamentu oblikovana vlada najprej lotila – drobtinic. Do včeraj smo poslušali, da se z reformami ne mudi, da pokojninska reforma ne bo nič rešila, a pravih ukrepov ni bilo od nikoder. Zadaj, ko je JJ tudi EU jasno povedala, da brez reform ne bo šlo, so čez noč kozmetično popravili Svetlikove reforme, ki so jih pred letom rušili in jih ponujajo zdaj kot super rešitve. Ob tem pa še vedno ni spodbud za odpiranje novih delovnih mest, ni dviga zgornjega DDV, ki bi najmanj boleče prizadel širše prebivalstvo, je pa vlada raje zarezala v plače javnih uslužbencev, v pokojnine svojih političnih nasprotnikov in v socialne pravice najrevnejšega dela prebivalstva. Še več, predsednik vlade je že sredi poletja grozil, da sledijo novi rezi – nižje plače in pokojnine, odpuščanja v javnem sektorju, še nižje socialne pomoči....

In vse to naj bi bilo zaradi česa? Menda zaradi nesprejetja fiskalnega pravila in »grde« opozicije, ki tega pravila noče zapisati v ustavo. Gre za pravilo, ki ga je Slovenija sprejela, ko je aprila letos že kot druga članica EU ratificirala pogodbo EU o fiskalnem paktu. S tem smo Evropi in svetu jasno povedali, da se bomo držali pravila, ki države zavezuje, da morajo biti njihovi proračuni uravnoteženi ali pa v presežku. V pogodbi pa nikjer ne piše, da je treba to pravilo zapisati v ustavo. V Pozitivni Sloveniji nikoli nismo bili proti zlatemu fiskalnemu pravilu. Smo pa proti takšnemu fiskalnemu pravilu, kot ga predlaga Janševa vlada. Zlato fiskalno pravilo namreč omogoča zadolževanje za investicijske projekte, brez katerih se Slovenija ne more pobrati na noge, Janševo pa zaustavlja vse zadolževanje. Tudi sami si želimo uravnoteženih javnih financ. A na način, da bomo to pravilo zapisali v zakon tako, da si ne bi, ob nadaljevanju krize, sami zataknili zanko za vrat. Zapisati to pravilo v ustavo pomeni lahko prav to. V časih, ko skorajda ni države, ki ne bi bila dodobra zadolžena in ko se ne da nobenega večjega državnega projekta speljati brez kreditov, pa JJ prikazuje ustavni vpis kot usoden za našo verodostojnost. To je tisti predsednik vlade, ki jo to funkcijo opravljal tudi v mandatu 2004-2008, v času debelih krav in ki mu je uspelo – po uradnem poročilu Računskega sodišča RS – samo leta 2007 pridelati 9 mio evrov proračunskega primanjkljaja. Nad ustavnim zapisom pravila je nadvse navdušen tudi Borut Pahor, ki pa mu je v času vladanja uspelo pridelati še večje izgube in zadolžitve. Ali bi se morda oba obnašala drugače, če bi bilo fiskalno pravilo zapisano v ustavi?!?

Ustavni pravniki doma in v tujini imajo do ustavnega zapisa tega pravila precejšnje zadržke. Nasprotuje mu tudi evropska stranka socialdemokratov, ki je druga največja politična skupina v evropskem parlamentu. Francoski predsednik Hollande, ki temu prav tako nasprotuje, se je reševanja krize lotil nadvse uspešno z drugimi ukrepi – tudi z resno prevetritvijo bančnega sistema. Torej, s tistimi ukrepi, ki bi jih morali v Sloveniji sprejeti že zdavnaj. Tako, kot so to že pred leti storili Nemci. Ti so se šele po razvojnih ukrepih in reformah oziroma vzporedno z nekaterimi, odločili v ustavo zapisati tudi to pravilo. Reforme in razvojne projekte od Slovenije pričakujejo tudi bonitetne hiše. Naše obresti in krediti so odvisni od konkretnih ukrepov in ne od enega stavka v ustavi.

Zakaj torej vlada JJ tako zagreto vztraja na zapisu tega pravila? Na avgustovski tiskovni konferenci predsednika vlade mi je postala jasno. Vprašal se je namreč, »če bo Danilu Türku, Zoranu Jankoviću in Igorju Lukšiču uspelo prepričati nemške poslance, da imajo prav, potem ...« Halo!!! Katere poslance? Nemške?!! Ali smo morda postali 17 zvezna država Nemčije?! Ali ne odgovarjamo svojih institucijam, kot suverena in enakopravna država pa tudi Evropski uniji? Predsednik naše vlade očitno odgovarja nemškim in ne poslancem Državnega zbora Republike Slovenije, kot to določa Ustava, ki si jo tako zelo želi spreminjati.

Ta podzavestna izjava je razkrila pravzaprav, kdo je komu šef. Lahko bi bila tudi eden resnih razlogov za ustavno obtožbo ali vsaj interpelacijo zoper predsednika vlade. Toda, če bi v tem trenutku to storila opozicija, bi jo obsojali, da je proti reševanju krize, obenem pa nima potrebne večine, da bi podvig uspel. Sicer pa je premier odgovoren tudi zaradi svojih katastrofičnih izjav, s katerimi sporoča mednarodni javnosti, da gremo po grški poti in da njegovi vladi ne bo uspelo, ne da bi zaprosila za pomoč EU! Jože P. Damijan je izračunal, da so nas te besede stale milijon 273 tisoč evrov. Ali ne bi bilo ceneje, da bi JJ enostavno odstopil?


Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je