Janja Klasinc
BLOG | Janja Klasinc
Domoljubje pa tako!
27.01.2013
Vsak pozorni spremljevalec vladanja premiera Janše (v mandatu 2004-2008 in v zadnjem letu) je zagotovo opazil, da ob vsaki notranjepolitični krizi potegne iz rokava zunanjo politiko! Praviloma odnose s sosednjo Hrvaško. Ti so vsa leta obstoja naše mlade države dovolj napeti, da jih lahko izkoristi za preusmeritev pozornosti javnosti z domače bede ali ubijanja notranje demokracije na »zunanjega sovražnika«. Stara praksa iz časov propadlega komunizma. A kaj, ko s tem vedno še bolj pokvari naše že tako zapletene odnose z južno sosedo.

Tokrat, ko so njegovi vladi šteti dnevi, se je premier lotil izvedbe arbitražnega sporazuma. Sporazuma, ki je obema državama in mednarodni skupnosti dal upanje, da bo dve desetletji star mejni spor rešilo mednarodno arbitražno sodišče in s tem odpravilo leta trajajoče mejne incidente. Že konec leta 2012 bi morala vlada obravnavati stotine strani obsežen dokument, ki argumentira naše zahteve in ki ga imenujemo memorandum. Pa ga ni.

V letu dni svojega vladanja si Janez Janša ni niti enkrat vzel čas, da bi se sestal s strokovno skupino vrhunskih strokovnjakov s področja mednarodnega prava, politologije, zgodovine, sociologije, geografije, kartografije…., ki je dve leti pripravljala ta dokument. Usmerja jo vrhunski francoski mednarodni pravnik Alain Pellet s še tremi tujimi odvetniki, ki je vodil že več kot 40 meddržavnih ozemeljskih sporov na kopnem in na morju in ima med svetovnimi pravniki najboljšo bilanco zmag v teh sporih. Naj naštejemo samo zadnje tri. Pred kratkim je zmago požel v zadnjem sporu med Nikaragvo in Kolumbijo, kjer je zastopal Nikaragvo. Romuniji je prinesel zmago v tridesetletnem sporu z Ukrajino, Peruju pa v kontinentalnem in morskem sporu s Čilom. In za njihov izdelek je Janez Janša rekel: »Zadeve niso dobro pripravljene. Če ste v šoli napisali slab spis ali slabo odgovarjali na vprašanja, kaj je rekla učiteljica?« Torej, premier Janša je učitelj, gospod Pellet s svojo ekipo vrhunskih strokovnjakov pa šolarček !?!

Predsednik vlade je skušal prenesti odgovornost za sprejem tega dokumenta z vlade na državni zbor, ki naj bi po njegovem odločal o dokumentu. To pa je v nasprotju z zakonom o zunanjih zadevah in z zakonom o ratifikaciji arbitražnega sporazuma. Oba zakona jasno določata, da je izvajanje tega sporazuma in vseh drugih mednarodnih pogodb v pristojnosti vlade, državni zbor pa se lahko z njimi samo seznanja ali pa poda neobvezujoče mnenje.

Takoj po omenjenih izjavah premiera Janše smo v Pozitivni Sloveniji sklicali tiskovno konferenco in na javnost opozorili na nesprejemljive poteze predsednika vlade, ki ni hotel poslušati niti svojega zunanjega ministra Erjavca. K sreči je vendarle reagiral na številna opozorila strokovne javnosti in - po mojih informacijah - tudi na grožnjo gospoda Pelleta, da bi lahko prekinil pogodbo s Slovenijo. Tako se je v petek zvečer na poti v Čile v Parizu sestal s Pellejevo odvetniško skupino. Normalno in ceneje bi bilo, če bi to pravočasno storil že v Ljubljani.

Upajmo, da bodo zdaj stvari stekle hitreje. Slovenija ima namreč samo še 14 dni časa, da 11. februarja 2013 odda memurandum arbitražnemu sodišču v Haagu. Naj ob tem povem, da na Hrvaškem njihova ekipa in vse politične stranke delajo složno in ne rešujejo zapletov pred javnostjo, še najmanj pa jih povzroča pred mednarodno javnostjo premier. Pri nas je pač tako, da tisti, ki se najbolj tolčejo po prsih o svojih zaslugah za Slovenijo, tej državi povzročajo največ težav. Domoljubje pa tako!

 

Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je