Janja Klasinc
BLOG | Janja Klasinc
Bravo Palestina, Slovenija - sramuj se!
01.12.2012
29. novembra 1947 so se Združeni narodi odločili, da bodo takratno britansko mandatno območje Palestino razdelili na judovsko in arabsko državo. Natanko 65 let kasneje, 29. novembra 2012 je generalna skupščina Združenih narodov sprejela resolucijo, ki Palestini daje status države nečlanice, opazovalke. De iure to sicer ni dokončno priznanje, de facto pa gre za potrditev palestinske državnosti.

Samo mislimo si lahko, kako se počuti narod, ki se 65 let krvavo bori za svoje priznanje, pa tega nikakor ne more dobiti. Kako se počuti narod, ki se mu desetletja odreka pravica do bivanja na lastnem ozemlju in njegove težnje ignorira večji del mednarodne skupnosti. Namen teh vrstic ni v ničemer ugotavljanje manjše ali večje krivde palestinske ali izraelske strani za dolgotrajno vojno na Bližnjem Vzhodu. Ugotavljam samo dejstvo, da vsako nasilje rojeva novo nasilje in da dolgotrajno odrekanje temeljnih pravic nekega naroda lahko pripelje tudi do ekstremizmov.

Da je temu tako sta po mojem mnenju dva glavna krivca – Združene države Amerike in Evropska unija. Prve zato, ker slepo podpirajo kakršnokoli politiko in ravnanje Izraela in njegove ekspanzije na Zahodni breg, kjer bi lahko s prestolnico Vzhodnim Jeruzalemom nastala palestinska država. Drugi problem pa je Evropska unija. Ta se nikakor ne more poenotiti pri svoji zunanji politiki, ki bi ji lahko rekli vse prej kot »skupna«. To se je pokazalo že v času balkanske morije, ko Evropa ni in ni hotela spoznati, da je treba Miloševićeve eskadrone smrti zaustaviti na samem začetku. »Kolateralna škoda« mrtvih, ranjenih in razseljenih je morala doseči sto tisoče, da so se sploh zganili. Tako imenovana skupna varnostna in zunanja politika EU se zdi na starem kontinentu, ki je prežet z egoističnimi (zlasti ekonomskimi) interesi držav članic, le lepo zamišljen in skoraj neuresničljiv cilj.


Sestavni del Unije je že osem let tudi Slovenija. In vse kaže, da smo vse bolj podobni neodločnosti stare dame Evrope. Kljub temu, da smo ravno mi sami prišli do lastne države na podlagi samoodločbe, si je Janševa vlada privoščila novo sramoto. Te pravice NOČE oziroma si je ne upa javno priznati Palestincem. Na glasovanju v generalni skupščini se je namreč Slovenija – VZDRŽALA!!! Kljub temu, da priznanje državnosti Palestini podpira 138 držav, da jo podpira večina slovenskih državljanov, kljub temu, da je odbor za zunanjo politiko DZ v prejšnjem mandatu (19.9.2011) podprl prizadevanje Palestine za priznanje njihove države v mejah iz leta 1967 in pozval vlado, da glasuje ZA sprejetje resolucije ter priznanje Palestine in njeno polnopravno članstvo v OZN in kljub temu, da je bila, samo dan pred glasovanjem v ZN, temu naklonjena večina poslancev sedanjega sklica odbora, a je glasovalni stroj koalicije vendarle prevladal in zavrnil predlog Pozitivne Slovenije, da resolucijo podpremo.

Samo po sebi se zastavi vprašanje – ZAKAJ je do tega prišlo? Verjamem, da zato, ker uradna Slovenija že nekaj let ne misli več s svojo glavo in ker se prav ne obnaša kot suverena država. Pahor je skakal na francosko-nemški vlak in se klanjal Američanom, Janša pa to politiko nadaljuje še z večjim žarom. Kako hlapčevsko je misliti, da bi nam prijatelji omenjenih držav usodno zamerili, če bi podprli Palestino. Francozi sploh ne, saj so glasovali ZA resolucijo, Nemci so se vzdržali, čeprav so bili dolga leta proti, ZDA pa so tako dobile košarico od številnih svojih zaveznic. Od evropskih držav so namreč resolucijo med drugim podprle Francija, Italija, Avstrija, Belgija, Finska, Danska, Irska, Islandija, Norveška, Švedska, Švica, Srbija, Španija in Ukrajina.

Gospodje in gospa iz Janševe vlade – ali bi bilo tako težko reči DA trajni in neodtujljivi pravici do samoodločbe, ki smo si jo zase zapisali celo v Ustavo, drugim pa jo očitno ne priznamo ?!?

 

Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je