Barbara Žgajner
BLOG | Barbara Žgajner
Če neham misliti, ljubiti, delati, čutiti, sem le možnost človeka
25.10.2012
Relativnost resnice in prakse: tako je mogoče razumeti obisk predsednika vlade v Zasavju (24.10.12, op.a.). Šlamparija, da zaobideš bistvo problema, ali dobro načrtovana strategija, da v času iskanja podpore napovedanim reformam in v obdobju, ko sta v zraku vsaj dva »finančna« referenduma, obisk baziraš na izbranih »gazelah«. In v tem duhu se je odvila tudi okrogla miza, na kateri je bilo moč slišati val pohval predsedniku, ker je prišel na obisk. Upanje umre zadnje.


Pod črto česa drugega ne morem povzeti. Splošne floskule, vnovične besede o resnosti situacije in nujnosti nadaljnjega varčevanja, in za publiko, kako prikladno, nogometna tekma. A, predsednik, situacija v kraju z brezposelnostjo krepko nad povprečjem, z zminimiziranim gospodarskim potencialom in omejenimi infrastrukturnimi možnostmi terja kaj več. Na tej točki so tudi ministri padli.

V ozadju obiskov se odvijajo novi rezi v javne finance in nova nižanja socialno varstvenih standardov. Vsaj pri tem je bil predsednik vlade pošten. Ne bo obljubljal in sadil rož, ker ni čas volitev, ljudje se bodo pač morali znajti sami.

Revščina je marsikomu zoprna beseda. O njej je nedostojno govoriti, zato marsikdo danes zanjo išče opravičilo v posameznikovi nesposobnosti ali še huje, njegovi lenobi. Po neuradnih podatkih je revščina v Sloveniji že presegla 19 %. Zgrozim se, ko se usode ljudi ukaluplja v varčevalno histerijo. Še bolj, ko se resorni minister otepa odgovornosti. V predlaganih proračunih za prihodnji dve leti se za socialno varnost namenja še manj denarja.

Obisk vlade se je sicer odvil brez pretiranega pompa, ljudje v teh koncih so siti obljub, televizijske kamere jih ne zanimajo, pompozni naslovi v časopisih tudi ne več.

Pred dnevi me s solzami v očeh ustavi sokrajanka. Manjši dohodki, višji življenjski stroški. Težko razume, da je sokriva za krizo bančnega sektorja. Pa vendar bo zima zanjo hladna.

Simbolično. Predsednika vlade so v Trbovljah pričakali kipi v podobah ljudi, slečeni in bosi. Če neham misliti, ljubiti, delati, čutiti, sem le možnost človeka.
Vse informacije o PS na enem mestu.
Naročite se, enostavno je